pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Роковини Голодомору

Роковини Голодомору

Протягом 22 листопада – 02 грудня 2021 року на факультеті педагогіки, психології та мистецтв до Дня пам’яті жертв голодоморів проведено тематичні заходи на кураторських годинах для 2–4 курсів у дистанційному форматі та для 1 курсу офлайн.

Студентів ознайомили з матеріалами проєкту «Голодомор: мозаїка історії», створених за підтримки Національного музею Голодомору – геноциду та Українського культурного фонду та рекомендованими МОН України джерелами. Обговорення інформації спонукало до усвідомлення наслідків психологічного, освітнього, емоційного, біологічного, політичного, економічного впливів на наступні покоління українців; вияву можливих проблем для розвитку й навчання дітей, які є нащадками поколінь із травмованою психікою й роздумі щодо власних професійних можливостей у роботі з такими категоріями дітей і дорослих. Студенти різних спеціальностей провели рефлексія щодо обговореного засобами мистецтва.

  1. «Голодомор помста за свободу» – онлайн-дискусія (2 курс, куратор Тетяна Прибора)
  2. «Голодомор очима свідків» – обговорення документального фільму (1 курс, куратор Ірина Баранюк)
  3. «Як Голодомор впливає на Україну сьогодні?» – круглі столи з кураторами (2 курс, куратор Наталя Андросова)
  4. «Забуттю не підлягає» – обговорення за матеріалами дистанційного прослуховування твору для хору, оркестру та солістів українського композитора Євгена Станковича «Реквієм»(Панихида за померлими з голоду) (4 курс, куратор Лариса Гайдай)
  5. «Голодомор 1932 –1933 років – геноцид українського народу) – перегляд та обговорення презентації (1 курс, куратор Долорес Завітренко)
  6. «Пам’ятаємо минуле, заради майбутнього» – інтерактивний вірш (1 курс, куратор Олена Нікітіна)
  7. «Будьмо гідними громадянами своєї держави!» – конференція, на якій продемонстрували презентації, доповіді та фільми. (2 курс, куратор Людмила Кашуба)
  8. «Голодомор в творчості українських композиторів ХХ-ХХІ ст.» – дистанційна лекція-бесіда, що супроводжувалось слуханням творів таких українських композиторів: Г. Сасько , хоровий концерт «Дума про тридцять третій»; В. Бібік, «Плач і молитва для симфонічного оркестру»; І. Щербаков, духовний концерт-реквієм «Сон»; А. Гайденко, реквієм для мішаного хору «Стражденна мати» (1 курс, куратор Олена Шевцова)
  9. «Психологічні наслідки впливу подій Голодомору на сучасне покоління: національні травми та шляхи зцілення» – участь у семінарі «Актуальні питання сучасної української практичної психології» (1 курс, куратор Олена Близнюкова).

Інформацію підготувала заступник декана
з профорієнтаційної та виховної роботи Наталя Андросова

prezent
Презентація про Голодомор