• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини Ради молодих учених

Чорнолісся: екологічні проблеми Кіровоградщини

На території Кіровоградщини є територія унікальна у природному та історичному аспектах – Чорний Ліс – це найпівденніший та найбільший масив грабово-дубових лісів на південній межі лісостепової зони. Чорнолісько-Дмитрівський масив включено до найважливіших ботанічних територій Європи, а масиви грабово-дубових лісів віднесено до переліку біотопів, що підлягають охороні, згідно з Бернською Конвенцією. Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи, у складі якої виявлено 12 видів рослин з Червоної книги України, 13 регіонально рідкісних видів. Виділено 6 лісових рослинних угруповань з числа занесених до Зеленої книги України. Тому вченими та громадським діячами розпочата робота зі створення Чорноліського національного природного парку.

Ще однією перлиною Чорнолісся є Чорне озеро, що притаїлося у тиші густих заростів дерев.

Молоді вчені Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Вонниченка не залишились осторонь цієї проблеми. Зокрема, 1 березня 2018 року к.геогр.н. Ю.Ю.Сільченко стала активним учасником круглого столу присвяченого проблемі збереження Чорного лісу та виступила з доповіддю «Лісопромисловий комплекс як складова економіки Кіровоградської області». Систематично ведуться спостереження за унікальною рослинність Чорного лісу к.пед.н., доц. О.М.Трифоновою, яка долучає до цієї проблеми й учнів місцевої школи.

Ліс – це наше багатство. Нині триває збір підписів (http://e-dem.in.ua/kirovograd-or/Petition/View/8) про створення Чорноліського національного природного парку, тож всі охочі можуть долучитися.

Інформація РМВ ЦДПУ

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись