• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Новини Ради молодих учених

Ірина Ткаченко: «Бути активними громадянами для нас норма»

Ірина та Сергій Ткаченки, викладачі кафедри видавничої справи та редагування, молоді науковці, не зупиняються на досягнутому. Активна викладацька діяльність подружжя, освітні проекти для студентської молоді, громадська позиція не залишилися поза увагою координаторів  програми "Active citizens" від Британської ради в Україні. В рамках програми, яку організувала Британська рада для активних громадян, Сергія та Ірину було запрошено до участі у проекті «Networking Study Visit to Odessa». Навчальний візит тривав з 14 до 17 грудня. До Одеси було запрошено 40 активістів з усієї України. Учасники візиту навчалися, ділилися досвідом реалізації проектів, знайомилися з успішними громадськими ініціативами Одеси.

Знайомство з програмою "Active citizens"

«Наше знайомство з Британської радою та її програмою "Active citizens" відбулося у червні цього року. Нас цікавить проектний менеджмент, ми постійно шукаємо можливість опановувати його професійно. Нам імпонують цінності та підходи Британської ради, можливості, які вона пропонує, а підтримка професійних тренерів підсилювали віру в те, що кожен громадянин може здійснювати локальні зміни. Нас навчали писати проекти, а найкращі за результатами конкурсу отримали міні-гранти. Наш проект, як вам відомо, Media camp "Чистий простір" був одним із проектів-переможців! Ми виросли на декілька рівнів як організатори освітніх таборів, зрозуміли, що це наша ніша і, що найголовніше, цей формат подобається не тільки нам», – розповідає Ірина Ткаченко.

img 01

Серед активних кіровоградців, які долучилися до участі у навчальному візиті до Одеси, Ірина Іванова – випускниця кафедри видавничої справи та редагування, телеведуча каналу «Кіровоград». До речі, резонансний проект Ірини «Професія щасливої людини» дуже сподобався Британській раді. Як приємний бонус – у лютому 2016 року на неї чекає освітня поїздка до Великобританії.

Відкрити Одесу

Учасники начального візиту мали можливість спілкуватися з керівником Одеської митниці державної фіскальної служби Марушевською Юлією, активісткою Майдану. «Говорили про виявлені проблеми митниці та шляхи їх вирішення. Були приємно здивовані і вражені ерудованістю пані Юлії, а ще – підходами її команди до вирішення проблем на митниці», – ділиться враженнями пані Ірина. Була запланованою зустріч з М. Саакашілі, але, на жаль, через всім відомий інцидент вона не відбулася, проте з учасниками поспілкувалася його заступниця Марія Гайдар.

Для громадських активістів презентували ряд дієвих реформ, а саме: Громадська приймальня, яка працює в стократ ефективніше старої бюрократичної системи та Центр обслуговування громадян.

Неочікувані локації

У категорії неочікуваних локацій – візит до студентського туристичного клубу «Романтик», який функціонує на базі спортивного комплексу Одеського політехнічного університету. Позитивний приклад громадської відповідальності сучасного покоління романтиків-туристів за проект, якому вже 55 років.

Одеські інновації

Civil Society Lab – формат, в якому учасникам запропонували працювати командно. «Наша група займалася питання неформальної освіти. Ми зрозуміли, що проблеми в системі освіті у всіх вузах однакові, і вирішити їх можливо за допомогою того ж проектного підходу, який базується на програмах довгострокової дії. Звичайно, без змін ментально-світоглядних вуз не зміниш, але альтернативи можна просувати і вони ефективніші, ніж гібридні пережитки радянської системи», – розповідає Ірина Ткаченко. – Моє найбільше відкриття в Одесі – це Impact Hub Odessa. Це нова освітня формація для нетворкінгу, за якою, я переконана, можуть працювати вузи».

img 02

Емоційна карта подорожі

«Емоційна карта освітньої подорожі до Одеси – строката і тепла. Концентрація позитивних і активних людей в такому місті надихає, спілкування з ними відкриває нові візії на своє життя у всіх його розрізах - від особистого до громадського та професійного.  Я не думала, що Одеса буде такою комфортною і близькою емоційно. Я переконалася остаточно, що мрії здійснюються, а думки матеріалізуються. Цей візит став не підсумковим, хоч і відбувся у кінці року, він вже окреслив початок 2016 року, який у нас буде насиченим на освітні табори, проекти, стажування, зустрічі, зміни!

Насправді людині не багато потрібно – знати, що те, що вона робить, потрібне людям. Ми вдячні Вікторія Талашкевич, координатору програми «Активні громадяни» у Кіровограді, керівнику всеукраїнської програми «Активні громадяни» Віталію Тихоновичу за можливість розвиватися і навчатися, за віру в нас, за всі ті конструктивні освітні практики, які допомагають викладачеві бути активним громадянином – відкритим, дієвим, цікавим, продуктивним, позитивним, потрібним. Бути активними громадянами для нас є нормою!».

Інформацію надано медіа-групою «Університетський меридіан»

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись