• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Ознайомлення школярів з юридичною відповідальністю

Ознайомлення школярів з юридичною відповідальністю

Нещодавно студенти IV курсу факультету історії та права, Матяж Анна та Тимофієнко Ольга та студент ІІІ курсу Крушеніцький Владислав на чолі з керівником Юридичної клініки Владимировою В. І. відвідали Комунальний заклад «Навчально – виховне об’єднання» - «Спеціалізований загальноосвітній навчальний заклад школа І ступенів «Гармонія»» - гімназія імені Тараса Шевченка - центр позашкільного виховання «Контакт» з лекцією про: «Актуальні зміни законодавства України» та «Правопорушення і юридична відповідальність неповнолітніх».

Студент – консультант Юридичної клініки Крушеніцький Владислав ознайомив учнів з основними аспектами розвитку та змін українського законодавства., зокрема, звернув увагу на такі Закони України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону», «Про внесення змін до ЗУ «Про житловий фонд соціального призначення» щодо умов забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб», «Про правовий статус осіб зниклих безвісти» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг».

Студентками – консультантами Матяж А. та Тимофієнко О. було оповіщено учнів про юридичну відповідальність неповнолітніх та за які саме злочини і з якого віку несуть відповідальність категорія осіб віком від 14 до 18 років.

Було наголошено на таких видах відповідальності, як: кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, цивільна та санкціях, які можуть бути застосовані до осіб віком від 14 до 18 років. Зокрема, акцентували увагу на таких видах санкцій:

  • найсуворіші – обмеження та позбавлення волі на певний строк та штраф.

  • пом’якшені - виправні роботи, догана та сувора догана, особиста порука, домашній арешт, тощо.

Також зосереджено увагу на випадках відповідальності батьків та опікунів (піклувальників) за правопорушення своїх дітей.

У процесі зустрічі учні мали змогу задавати питання та отримати на них ґрунтовні відповіді.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись