• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Права людини: Актуальні проблеми сьогодення

Таку тему мав «Круглий стіл», який відбувся на факультеті історії та права у рамках проведення «Тижня права». Цей захід з нагоди відзначення всесвітнього Дня «Прав людини» було організовано за участі Науково-дослідної лабораторії теорії та методики навчання історії, правознавства та інших суспільствознавчих дисциплін, а також Юридичної клініки університету.

20171205 114934

Декан факультету історії та права Л. М. Філоретова привітала учасників круглого столу, серед яких були студенти факультету (майбутні юристи та вчителі історії і правознавства), та учні загальноосвітніх шкіл нашого міста.

У своїх повідомленнях студенти репрезентували результати власних наукових досліджень. Значна їх частина присвячена особистим правам та свободам людини і громадянина. Так, окремі аспекти реалізації свободи совісті, світогляду і віросповідання, свободи слова в Україні на сучасному етапі висвітлили М. Бутиріна, К. Мала, Ю. Поляк.

20171205 120118

 

А. Афтеній, М. Ковальова, М. Локотош, І. Мунтян у своїх виступах акцентували на такі актуальні проблеми, як: подвійне громадянство в зарубіжних країнах; зарубіжна практика законодавчого закріплення прав людини четвертого покоління (право на евтаназію, клонування людини, одностатеві шлюби тощо); зарубіжний досвід протидії торгівлі людьми; право народів на самовизначення.

Інтерес учасників круглого столу викликали повідомлення учениці Кіровоградського облкомплексу (гімназія-інтернат-школа мистецтв) К. Сергієнко про деякі аспекти децентралізації в нашій області, зокрема, щодо утворення об’єднаних територіальних громад у Кіровоградському районі. Учениці спеціалізованої загальноосвітньої школи № 14 В. Петренко та А. Яковенко розкрили специфіку прав дитини, що закріплені як у міжнародних документах, так і у вітчизняному законодавстві.

20171205 120210

 

Не оминули своєю увагою присутні і обов’язки громадян України. Особливості виконання конституційного обов’язку захисту Вітчизни на сучасному етапі розкрила О. Тимофієнко.

Загалом під час круглого столу студенти мали змогу збагатитися новими знаннями й загалом підвищити рівень своєї правової свідомості та правової культури.

20171205 133029

Матеріал підготувала науковий керівник науково-дослідної лабораторії теорії та методики навчання історії, правознавства та інших суспільствознавчих дисциплін – доктор педагогічних наук Л. Т. Рябовол

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись