• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Василь Шкляр відвідав університет

Кажуть, герої не вмирають, але я хотів би, дуже хотів би, щоб вони замість бути героями жили. Тут, на землі, вони потрібніші, ніж на небі. Тут є багато такого, чого без них не зробить ніхто

Василь Шкляр

«Шановні інгульчани!» – такими вітальними словами розпочав свою зустріч 24 листопада зі студентами КДПУ ім. В. Винниченка відомий український письменник – Василь Шкляр. Автор презентував нову книгу «Чорне сонце», яка розповідає про діяльність полку «АЗОВ» на сході України.

img 01

Ідею написання роману принесло саме життя. Коли В. Шкляр на одній із зустрічей презентував книгу «Чорний ворон», до нього підійшов молодий хлопець і запитав: «Покажіть, де вмерти за Україну?» Подальша доля цього юнака під іменем Маляр (за свій хист до малювання) і лягла в основу книги. Патріот пройшов Майдан, поїхав на Донбас у складі полку «АЗОВ» звільняти окуповану Україну.

img 02

Письменник відкрив завісу таємниці про підписання угоди щодо екранізації роману «Чорний ворон. Залишенець». Розказав також про невдалі переговори з режисером Єжи Гофманом та поділився, що планується кінострічка для прокату в кінотеатрах і чотирисерійний цикл для українських телеканалів. Кошти на втілення ідеї автора допомагали збирати самі читачі, а з ініціативи Юрія Андруховича відбувався збір коштів серед української діаспори.

img 03 

Написання історичного роману передбачає глибоке дослідження архівів, консультацій науковців. Письменник посилався на приклади з історії, чим ще більше зацікавив студентів-істориків. Запитання від аудиторії вкотре підтвердили актуальність подій, які покладені в основу книг автора.

Зустріч була надзвичайно відкритою й пізнавальною. Завершилася вражаючим цитуванням уривку, наповненого влучними метафорами та порівняннями, вдалими мовними зворотами. 

img 04

Шанувальники творчості Василя Шкляра вкотре переконалися у високій майстерності автора, а ті, хто познайомився з ним вперше, розширили свій кругозір про історичне минуле і сьогодення нашої країни.

Павлюк Марина,
студентка ІV курсу факультету історії та права
Фото - Світлана Дубина

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись