• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

«Зима у вогні. Українська боротьба за свободу»

Період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року змінив не тільки мою країну, а й кожного з нас. «Революція Гідності» – це боротьба за цінності самовираження.

Напередодні Дня Гідності і Свободи, 18 листопада, студенти факультету історії та права переглянули документальний фільм-хроніку «Зима у вогні. Українська боротьба за свободу». Кінострічка ізраїльського кінорежисера Євгена Афінеєвського присвячена українській Революції Гідності. Перед початком перегляду ми вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні, загиблих на Сході, усіх патріотів, які віддали своє життя за майбутнє України.

Фільм  детально демонструє боротьбу людей, які відстоювали Свободу і Гідність, перемагаючи страх, кровопролиття, відчай та тяжкі умови. Євген Афінеєвський та його команда брали інтерв'ю в різних за віком, соціальним статусом, національною та релігійною приналежністю активістів, медичних працівників, митців та представників духовенства. Частина розмов записана безпосередньо під час подій, інша – пізніше, коли люди вже мали змогу зробити мінімальний аналіз пережитого та більш точно реконструювати події. Стрічка оминає будь-яку спробу політичного аналізу, а всі камери спрямовані на людей: молодих і літніх, чоловіків і жінок, християн, євреїв, мусульман, буддистів, учених, робітників, котрі пліч-о-пліч до загину боролися за Гідність, Свободу, Справедливість, Незалежність.

Кінофільм «Зима у вогні…» торкнувся кожного з нас, у душі пекли сльози болю. Ми бачили з екрану підлу і підступну смерть Героїв. Нашого земляка, активіста Євромайдану – Віктора Чміленка – в приціл підло застрелив снайпер, коли патріот намагався допомогти пораненому.

 Майдан став символом боротьби, утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. За нашу Свободу й Незалежність  заплачено ціною людських жертв.Слава Тим, хто віддав своє життя за Україну, про яку ми мріємо! Слава Україні! Героям слава!

Дворецька Юлія студентка III курсу
факультету історії та права

 Інформація надана медіа-групою «Університетський меридіан»

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись