• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Довідка про діяльність юридичної клініки

Юридична клініка Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка була створена в травні 2011 року, як структурний підрозділ навчального закладу.

Юридична клініка в своїй діяльності керується чинним законодавством України, а також Положенням про юридичні клініки та статутом університету.

Метою створення цього структурного підрозділу університету є :

  • надання безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення;
  • підвищення рівня практичних знань та умінь студентів за спеціальністю «правознавство»;

Юридична клініка функціонує на основі таких принципів :

  • законності;
  • гуманності;
  • безоплатності;
  • добровільності;
  • рівноправності;

З метою вдосконалення професійних функцій та завдань майбутніх юристів введено дисципліну «юридична клініка». При вивченні цього предмету пріоритет надається інтерактивним методикам, найпоширенішими з яких є «мозковий штурм», робота в малих групах, ділова гра.

Завдання вивчення дисципліни полягає у засвоєнні теоретичних розробок практичних рекомендацій як вітчизняних, так і зарубіжних фахівців у галузі юридичної клінічної діяльності.

Юридична клініка університету здійснює діяльність за такою організаційною моделлю :

  • сектор консультування громадян;
  • сектор систематизації, аналізу чинного законодавства, юридичної практики;
  • інформаційно-аналітичний сектор.

Сектор консультування громадян створений для підвищення рівня практичної спрямованості юридичної освіти шляхом надання студентами юридичних послуг на безоплатній основі малозабезпеченим категоріям громадян, некомерційним громадським організаціям соціальної спрямованості. Роботу сектора забезпечують : завідувач сектору, студенти, магістри під керівництвом викладачів.

Сектор систематизації, аналізу чинного законодавства, юридичної практики здійснює збір, аналіз матеріалів юридичної практики. Роботу даного сектору забезпечують : завідувач сектору, студенти, магістри під керівництвом викладачів.

Інформаційно-аналітичний сектор виконує функції за такими напрямками:

  • робота із засобами масової інформації;
  • організація конференцій, «круглих столів» з питань клінічної освіти;

Безпосереднє керівництво юридичною клінікою здійснює керівник юридичної  клініки, який призначений наказом ректора університету.

До роботи в юридичній клініці залучаються студенти старших курсів та магістри, які приймаються на підставі заяви встановленої форми та співбесіди.

Студенти, магістри, залучені до роботи в юридичній клініці, виконують свої функції за графіком чергування, який затверджується керівником юридичної клініки посеместрово.

Юридична клініка є базою проходження ознайомчої навчальної та виробничої практики.

Практиканти вирішують справи клієнтів з таких галузей права : цивільного, трудового, сімейного, житлового, земельного, екологічного, адміністративного та фінансового.

Заведено рубрику «юридична клініка інформує» в газеті факультету історії та права університету, де подається матеріал на правову тематику, підготовлений магістрами.

Згідно до затвердженого проекту з обласною телерадіокомпанією магістри та професорсько-викладацький склад кафедри правознавства щотижня виступають на обласному радіо на правову тематику, проводять правоосвітницьку діяльність на обласному радіо і телебаченні.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись