• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Випускники факультету історії та права, учасники АТО – ми з Вами!

pn.jpg10 вересня  на факультеті історії та права відбулася зустріч студентів з  учасником АТО – Олександром Пастуховим, який поділився своїм досвідом перебування в зоні проведення антитерористичної операції  та відповів на питання аудиторії. 

Олександру - 25 років, народився він в селі Петрівка на Копманіївщині, має ще трьох братів, двоє з яких – Віктор і Ярослав - також захищають нашу Батьківщину.

2011 року Сашко році закінчив факультет історії та права Кіровоградського державного педагогічного університету.  Після цього пішов служити в армію, де був водієм БМП (бойової машини піхоти), отримав звання молодшого сержанта. В період, коли в Крим вторглися так звані «зелені чоловічки», патріотичний Саша подав свої дані в місцевий військкомат, а коли почалися конфлікти на Сході України - пішов добровольцем в  зону АТО. За його словами, коли він проходив навчання, всі добровольці прагнули скоріше потрапити на передову ,щоб відстоювати інтереси рідної держави.  В складі 79-ї аеромобільної бригади Олександра було відправлено в Донецьку область, де завданням його бригади був контроль висоти Савур-могила. Знаходячись кожного дня під обстрілами важкої артилерії, живучи в землянках, перебуваючи в оточені близько місяця Сашко не зламався, не втратив бойовий дух. Під час відходу з оточення, в момент обстрілу колони отримав поранення в ногу, був направлений на лікування в Миколаїв, а зараз перебуває на реабілітації. Не зважаючи на всі випробування долі, Сашко не забуває рідний факультет. 31 серпня він був присутній на посвяті першокурсників, спостерігав за дійством та посоромився підійти до своїх викладачів, бачучи їх зайнятість. А вже 10 вересня  зустрівся з заступником декана Біденко Наталією Іванівною та провів зустріч з студентами 3 курсу рідного факультету. На зустрічі розповів про матеріальне забезпечення армії, про місцеве населення Сходу України, про свої власні солдатські будні. Жодного разу від нього не пролунало скарги на владу чи командування, на умови проживання чи матеріальне забезпечення, його бойовий дух і рівень патріотизму просто вражають. Він чесно відповів на всі питання, які мали можливість задавати студенти. На прощання він сказав наступне: «Саме зараз ми здобуваємо незалежність нашої країни, не забувайте якою ціною вона дається».

Навіть після поранення Сашко не збирається відсиджуватися на мирних територіях – 18 вересня він знову відбуває до лав Збройних  Сил України: «Моя країна – моя родина, я не хочу, щоб те, що я бачив там, прийшло сюди».

Олександр не єдиний випускник історичного факультету,який приймає учать в АТО. Анатолій Цвик – вчитель історії  в Андрусівській ЗШ також бере участь в захисті нашої держави – супроводжує доставку бойової техніки у зону проведення АТО. 3 вересня він зустрівся з заступником декана, поділився своїми проблемами та враженнями. Ще один випускник, учасник бойових дій Петро Настін в тяжкому стані після поранення.  У нього  опіки спини, поранення очей. Він вже переніс дві операції , але потребує подальшої допомоги лікарів. Валентин Боровиков, Іван Ляшенко, Ярослав Бирса, Євген Сушков, Петро Ващеня,  Олександр Гречаний, Андрій Костюков....  Це лише  відомий нам перелік наших випускників, які боронять цілісність нашої держави. Ми пишаємося Вами, ми молимося за Вас!!! Хай береже Вас Бог!!!

На превеликий жаль, не всі учасники бойових дій повертаються живими. Як не боляче говорити, але серед випускників факультету є герої, яких вже немає серед нас. Це – Віталій Зіноватний та Віктор   Голий (Голіков). Вічна їм пам'ять!

Ми не маємо права забувати героїв нашої держави, завдяки їм ми можемо засинати в ліжках в мирній тиші, а не в землянках під залпами артилерії, завдяки їм ми не чуємо автоматних черг на своїх вулицях, завдяки їм Україна незалежна. Пам'ятаймо про це сьогодні, завтра і завжди. Слава Україні та її героям!!!

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись