• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Круглий стіл до Дня Конституції

Основному закону нашої держави виповнилося 26 років. На відзначення цієї події викладачі кафедри історії України та всесвітньої історії провели круглий стіл на тему "Україна. Державність. Конституція". Захід пройшов у затишному залі обласної наукової бібліотеки імені Д. Чижевського. До розмови про конституційні традиції України були залучені викладачі Бабак О.І., Вівсяна І.А., Ковальков О.Л., Марченко О.М., курсанти Донецького університету внутрішніх справ, працівники бібліотеки та члени дискусійного клубу "Кліо".

В історичному екскурсі учасників дискусії найбільше зацікавила Конституція Пилипа Орлика. Доцент Марченко О.М. проаналізував окремі статті цього документу, зокрема розкрив питання боротьби з корупцією, яке є безумовно актуальним і сьогодні. Присутні курсанти виявили значний інтерес до обговорюваної проблеми. У обговоренні прозвучала основна теза – розвиток політико-правової думки в Україні ХVІІІ – початку ХІХ ст. відбувався під впливом західноєвропейських ідей та національних традицій, а в центрі уваги була людина та її потреби. Це дуже відрізняло українське державницьке мислення від російського. У виступах доцентів Бабак О.І. та Ковалькова О.Л. проводився порівняльний аналіз державницьких уподобань різних народів, зокрема підкреслено вплив французької та американської конституцій на формування політичної думки українців. Доцент Вівсяна І.А. дала короткий огляд конституційних проектів Г.Андрузького, М.Драгоманова, М.Грушевського. Присутні на засіданні зауважили подібність федералістських ідей та демократичних засад, певну спадкоємність та аналогію із сучасним станом державницької думки.

На завершення заходу кожен із присутніх висловив свою думку, продовжуючи фразу «Для мене Конституція це…». Курсанти, майбутні поліцейські, виявили розуміння сутності та значення Конституції у житті кожного громадянина, виразили готовність захищати права і свободи громадян України. Учасники круглого столу подякували один одному та особливо працівникам бібліотеки за можливість обговорити актуальні питання історії та сьогодення. Практика проведення круглих столів буде продовжена і в новому навчальному році, адже маємо багато цікавих та актуальних тем для обговорення.

Матеріал підготувала кандидат історичних наук, доцент Вівсяна Інна

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись