• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Презентація видання «Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України»

Презентація видання «Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України»

27 червня 2022 року у Державному архіві Кіровоградської області відбулася презентація випуску XVI «Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України», який був підготовлений за матеріалами ХІV обласних літературно-краєзнавчих Куценківських читань (15-16 лютого 2021 р.) та VIІІ обласної науково-практичної конференції «Українська незалежність: від мрії до реальності» (18 серпня 2021 р.), присвячених 30-річчю незалежності України. Організатори – Кіровоградська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Державний архів Кіровоградської області мали на меті дати можливість якомога більшій кількості авторів нашого краю висловити свої думки щодо тих чи інших епізодів нелегкого шляху українців до здобуття власної державності.

У конференціях та презентації видання були залучені викладачі кафедри історії України та всесвітньої історії ЦДПУ ім. В. Винниченка доцент В.Г. Грінченко, який представив дослідження на тему: «Вшанування пам’яті героїв національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. у відображенні української періодики 30–40-х рр. ХХ ст.», доцент О.М. Марченко з повідомленням: «Три постаті факультету історії та права ЦДПУ імені В. Винниченка як носії нової української ідентичності: П.М. Безтака, В.М. Філоретов, С.І. Шевченко», а також випускники факультету історії, бізнес-освіти та права минулих років – Борис Шевченко, Юрій Митрофаненко, Юлія Бургаз, Микола Кузьмович, Артем Безшкуренко та ін.

На презентації видання «Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України» зі словами подяки до авторів збірника, учасників презентації, краєзнавців виступила директор Державного архіву Кіровоградської області Л.В. Маренець. Директор Регіонального центру наукових досліджень з історії України Б.Л. Шевченко зауважив про дієву співпрацю між науковцями, істориками, педагогами у краєзнавчих пошуках, щоб і надалі видавати чергові випуски видання. Відомий краєзнавець та громадський діяч Ю.С. Митрофаненко наголосив на відтворенні правдивої історії рідного краю, вшануванні героїв, які захищають нашу землю у російсько-українській війні. О.М. Марченко закликав пам’ятати людей науки, культури, освітянського, громадського, економічного та інших сфер діяльності регіону, які своїм життям, творчістю, натхненням, досвідом внесли помітний вклад у розбудову Української держави, нашого славетного Центральноукраїнського краю. Член Національної спілки краєзнавців України з Олександрії В.В. Голобородько звернув увагу на важливості зберігати об’єктивність при висвітленні різних історичних подій, особливо в умовах інформаційної війни, яку проводить Росія.

У виступах учасників як конференцій, так і презентації збірки наукових статей «Між Бугом і Дніпром» наголошувалося на необхідності продовження краєзнавчих пошуків, залученні широкого кола авторів і читачів, які б знайомилися з історією нашої держави та краю.

Кафедра історії України та всесвітньої історії

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись