• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

На факультеті історії, бізнес-освіти та права відбулася конференція «Болгари у соціокультурному просторі Центральної України»

На факультеті історії, бізнес-освіти та права відбулася конференція «Болгари у соціокультурному просторі Центральної України»

17 грудня 2021 року відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Болгари у соціокультурному просторі Центральної України». Організатором заходу стала кафедра історії України та всесвітньої історії університету. Співорганізаторами форуму виступили – Запорізький національний університет, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Одеська національна академія зв’язку імені О.С. Попова, Одеське наукове товариство болгар, Обласна громадська організація «Об’єднання болгар «Нашите хора» (м. Кропивницький), Центральноукраїнське історичне товариство (м. Кропивницький).

До заходу долучилися понад 30 представників закладів вищої освіти. Зокрема, науковці Софійського університету імені «Св. Климента Охридського» (Болгарія), Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України та Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Серед них – 9 докторів наук, 18 кандидатів наук, а також співробітники наукових та громадських установ України і Болгарії.

Конференція відбулася в приміщенні Наукової бібліотеки університету. Використання інструментів Google дозволило виступити усім учасникам, доповіді яких були заявлені у програмі. Захід охопив різні аспекти болгаристики, серед яких: поява болгар на території України, історія болгар на Кіровоградщині, проблеми болгарської етнології, археології, мистецтва та літератури. Окрема частина доповідей була присвячена відомому славісту В.І. Григоровичу (1815-1876). До початку роботи заходу співробітники Наукової бібліотеки спільно з «Об’єднанням болгар «Нашите хора» підготували виставку друкованих матеріалів.

f102

Конференція пройшла на високому науковому рівні. Подальша робота організаторів спрямована на підготовку збірника матеріалів наукового форуму. Ми пишаємося, що наш університет, став об’єднавчою платформою для болгаристів з усієї України!

f113

Кафедра історії України та всесвітньої історії

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись