• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Вийшла книга «Роки боротьби на Єлисаветчині. 1920», присвячена випускникові факультету історії та права Романові Бойку

Вийшла книга «Роки боротьби на Єлисаветчині. 1920», присвячена випускникові факультету історії та права Романові Бойку

23 лютого відбулася презентація історико-краєзнавчої книги "Роки боротьби на Єлисаветчині. 1920". Це вже третя книга в цій серії, попередні дві були про 1918 і 1919 роки. Загалом, серія приурочена 100-річчю Української революції 1917-1921 рр.

Третю книгу присвячено громадському діячеві, майданівцю і волонтеру Романові Бойку. "Найкраще вшанування - це книга, - сказав у своєму вступному слові автор-упорядник Юрій Митрофаненко, - Якби Роман був живий, він був би з нами тут на презентації. Він мав дві попередні книги з автографами".

Перша книга серії "Роки боротьби" була присвячена історику, краєзнавцю Сергію Шевченкові, друга - Віктору Філоретову, деканові істфаку. Вони обидва були вчителями Романа Бойка, який закінчив історичний факультет, і ось третій том присвячено Романові, який цього дня рік тому трагічно пішов з життя. Усі присутні вшанували пам'ять Романа хвилиною мовчання. Потім виступила його дружина Олена Бойко і розповіла про захоплення свого чоловіка книгами, про його активну громадянську діяльність і про той вплив, який він справив на неї та на дітей (а їх у Романа й Олени троє).

"Цього видання не відбулося б без обласної програми книговидавництва, завдяки якій багато місцевих авторів побачило світ", - сказала Тамара Саміляк, директорка видавництва "ІМЕКС, яке здійснило видання книги. А заступниця голови ОДА Світлана Лобанова наголосила на важливості підтримки культурних проєктів владою.

Надалі виступали співавтори книги - Віктор Сергеєв, Марина Долгіх, Роман Базака та Юрій Митрофаненко. Кожен з них розповідав про свої розділи, дехто згадував про знайомство з Романом Бойком.

У книзі йдеться про українських повстанців, що борються проти червоних і білих окупантів. Саме такий підзаголовок і має третій том.

Перший розділ присвячено Першому зимовому походу. Його автор історик Юрій Митрофаненко зазначив, що по території нашого краю проходив обоз зимового походу. Назвав населені пункти й учасників та його вплив на місцеве населення.

Потім музикознавець і краєзнавець Марина Долгіх розповіла про митців Єлисаветграда, а їх тут було достатньо, адже в місті була досить розвинена музична культура. Їхній стан у 1920 році можна умовно назвати моральним терором. Вони змушені були реєструвати власні інструменти, їх відносили до класу інтеліґенції, що на той час прирівнювалося до ворожого класу контрреволюції. Згадали також і про приїзд капели Кирила Стеценка до Єлисавету та Павла Тичину, що описав ці гастролі.

Роман Базака, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри журналістики, проаналізував пресу тих часів та висвітлення в ній цієї боротьби.

Загалом, презентація пройшла у щирій, душевній атмосфері. На це й слід було очікувати в день пам'яті Романа Бойка.

Олександр Ратушняк,
старший викладач кафедри української та зарубіжної літератури

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись