pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

IІІ Міжнародна студентська науково-практична конференція «Сучасне мистецтво в європейській культурі сьогодення»

IІІ Міжнародна студентська науково-практична конференція «Сучасне мистецтво в європейській культурі сьогодення»

27 листопада 2020 р. відбулося пленарне засідання ІІІ Міжнародної студентської науково-практичної конференції «Сучасне мистецтво в європейській культурі сьогодення». У зв’язку із запровадженням посилених протиепідемічних заходів, вона відбувалася дистанційно на платформі Zoom. У конференції брали участь студенти з 9 українських закладів вищої освіти, а також студенти навчальних закладів Польші та Ізраїлю.

Пленарне засідання конференції урочисто відкрив проректор з наукової роботи, професор Сергій Михида, який щиро привітав молодих науковців та побажав їм натхнення і подальших успіхів на науковій ниві.

В ході засідання учасниками конференції аналізувався творчий доробок сучасних музикантів – композитора-педагога Л. Подворного (В. Коляда, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка), композитора-диригента В. Газінського (К. Коляденко, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського), італійського композитора Ф. Перотті (Д. Капінос та А. Шерстюк, Центральноукраїнський деражавний педагогічний університет імені В. Винниченка), сучасної композиторки Л. Дичко (І. Яблуновська, Криворізький державний педагогічний університет). Також учасниками підіймалися проблеми творчості, зокрема розвитку творчого потенціалу майбутнього вчителя музичного мистецтва (М. Даценко, Київський університет імені Бориса Грінченка) та розвитку інтелектуально-творчого потенціалу школярів на уроках музичного мистецтва (М. Кормош, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова). Оскільки важливою складовою професійної підготовки музиканта є концертно-виконавська діяльність, актуальним було висвітлення виконавської діяльності китайських віолончелістів (Ши Юе (Україна-Китай), Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова) та аналіз педагогічного компоненту виконавських фортепіанних конкурсів (О. Ціко, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова). Цікаві виступи підготували також Ж. Цікуренко, Н. Козирко та Г. Малій, студентки Криворізького державного педагогічного університету, які аналізували співставлення епох у вокальній творчості сучасних українських композиторів, досліджували творчість сучасних українських композиторів у музично-естетичному вихованні дітей та висвітлювали сутність поняття «вокально-орфоепічних умінь» майбутніх вчителів музичного мистецтва.

Незважаючи на відстань між учасниками, захід відбувся у теплій, творчій атмосфері, що відзначила Олена Лобач, доцент Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Вона подякувала організаторам – професору Аллі Растригіній, відповідальному секретареві, старшому викладачу Жанні Колосковій та ректорату Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка в особі професора Сергія Михиди за можливість зустрітися та обговорити важливі проблеми сучасної мистецької освіти у важкий час карантинних обмежень.

Інформацію надано кафедрою музичного мистецтва та музичного виховання мистецького факультету.