pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

ТЕХНОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЕПБУКУ НА ЗАНЯТТЯХ З ПЕДАГОГІКИ

Лепбук – є сучасною формою візуалізованого запам'ятовування, аналітичного відбору змісту інформації та особистісно усвідомленого його відтворення. Процес виготовлення лепбуку як форми організації навчального матеріалу, явище нове, але вже набуло популярності та  широко використовується у всьому світі  від Америки до Європи. Він відкриває двері у світ творчості дитини, для вираження власної неповторності, креативності. А педагогів стимулює до постійного пошуку та самовдосконалення.

Термін  «лепбук» ( з англійського  «lapbook» –  книга на колінах ) вперше  використала  у своїй  домашній школі мати та письменниця з Вірджинії  Теммі Дабі. Вона узагальнила досвід використання різноманітних міні  книг, автором створення яких була Діна Зайк ще у вісімдесятих роках минулого сторіччя. Саме Діна Зайк запропонувала використовувати  так звані foldables – cкладені аркуші паперу,  для легкого та ненав’язливого запам’ятовування інформації дітьми. Автор детально описала у своїй книзі різні способи їх створення. Використання  таких  складених різними способами аркушів паперу, або, як ми їх зараз називаємо,   «міні книги»,  давало можливість дітям, працюючи над їх виготовленням,  швидко та надовго запам’ятовувати потрібну інформацію. Ця техніка широко застосовувалась у домашніх школах всього світу. Таммі Даббі  зі свого боку запропонувала вкласти ці міні-книжки в одну оригінально оформлену папку. Автор  назвала цю саморобну книгу так, тому що вся робота   відображається  у «книзі», яка може розташуватись на колінах у дитини. Звичайно, американці не винайшли велосипед, адже подібні книжки або книжки-іграшки були завжди, але завдяки  американським домашнім школам, лепбук виділився  в окремий жанр. Лепбук при такому навчанні є фінальним етапом вивчення певної теми. Тобто  учень, вивчивши тему, оформлює отримані знання у вигляді лепбука, куди вміщує все, про що він дізнався. Отже, лепбук – це книга або папка  будь-якої форми та з будь-якої теми, з  вкладеними у неї оформленими у оригінальний спосіб різноманітними міні книжками, віконечками, малюнками, іграми. Як і інші цікаві інновації, він був підхоплений матусями, вихователями, вчителями всього світу та досить  вдало ними використовується   під час навчання у звичайних та домашніх школах.

Тепер і студенти нашого факультету оволоділи технологією виготовлення лепбуку за темами, що стосуються батьківського авторитету, способів розвитку, виховання та навчання дітей. На заняттях з педагогіки кожен презентував свій вид лепбуку й обґрунтовував його змістове та візуальне наповнення.