pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Міжнародний науково-практичний семінар «Психологія діалогу і світ людини»

В заході взяли участь представники наукової спільноти України та ближнього зарубіжжя, професорсько-викладацького складу столичних та регіональних вишів  України, докторанти, аспіранти, магістранти, студенти та психологи-практики Кіровограду та Кіровоградської області.

Учасники семінару із зацікавленістю прослухали доповіді на пленарному засіданні доктора психологічних наук, професора Г.В. Дьяконова та доктора психологічних наук, професора, академіка НАПН України Т.С. Яценко, у виступах яких було зазначено провідну роль діалогу у науковій та практичній психології в царині її розвитку, втілення її здобутків в діагностико-корекційну роботу та відповідну просвітницьку діяльність.

 Центральною подією семінару став майстер-клас Тамари Семенівни Яценко «Діалог у глибинній психокорекції», в якому вона продемонструвала у безпосередній практичній реалізації можливості використання у сфері психологічної допомоги людині свого власного методу активного соціально-психологічного пізнання.

Глибинно-корекціний процес роботи в контексті АСПП з використанням неавторських та авторських малюнків, іграшок, каміння, тематичного психомалюнкового комплексу, символічних карт, просторових моделей, елементів методів психоаналізу, психодрами, оповідальної наррації тощо, був представлений у великій групі (актова зала), що сприяло залученню всіх учасників до глибинного самопізнання та пізнання іншого у діалозі. Такого характеру робота була вперше проведена на Кіровоградщині на широкий загал. Результати цієї роботи є детально технічно фіксованими в аудіо- та відео- форматах. Це створює належне емпіричне підґрунтя для подальшої науково-дослідної діяльності на рівні вивчення та опису, аналізу та систематизації отриманих даних, а також – підстави для подальшої плідної співпраці у даному напрямку.

Оргкомітет вісловлює подяку за підтримку і допомогу у проведенні семінару проректору з наукової роботи, доктору філологічних наук, професору С. П. Михиді декану факультету педагогіки та психології кандидату педагогічних наук, професору А. Б. Рацулу, та кандидату психологічних наук, докторанту НПУ ім. М. Драгоманова Л.Я. Галушко, а також студенткам, які з великим ентузіазмом та стараністю їй допомагали – Амуровій Яні, Сергатій Інесі, Крупич Катерині та Кошель Мар’яні.

За результатами роботи семінару буде видано збірник наукових статей. Перспективою подальшої роботи у цьому напрямку є розширення, збільшення та поглиблення реалізації наукового, практичного та просвітницького потенціалу Діалогу у Світі Людини.  

Зубченко Владислав Владиславович, викладач кафедри практичної психології