pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Треніг. Спілкування як власний досвід.

Сьогодні не можна уявити собі практичної діяльності психолога без різних видів групової роботи з дітьми тадорослими.Чудовою можливістю набути новий професійний досвід в роботі практичниго психологає тренінг. Саме тому студенти 38-39 групи на два навчальні тижні (з жовтня по листопад) були занурені у групову форму роботи – психологічний тренінг. Тренер, який ділився досвідом з студентами - Радул Ірина Генадіївна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології.

Психологічний тренінг це особлива форма групової роботи зі своїмиможливостями, обмеженнями, правилами і проблемами. Він навчає новимнавичкам, допомагає особистості пізнати та розкритиновівласні психологічні можливості. Його особливістю є те, що кожен учасниктренінгової роботи займає власну активну позицію, а засвоєння навичоквідбувається в процесі переживання, особистого досвіду, поведінки, почутів та емоцій.

Деякі учасники діляться своїми емоціями та досвідом навіть за межами тренінгової групи.

Заремба Валентина: «Тренінг, в якому ми брали участь, був спрямований на розвиток навичок спілкування. За два тижні ми багато дізналися про власні можливості, краще стали розуміти один одного, здружилися. І найголовніше, за допомогою вправ у нас сформувалися навички й уміння побудови продуктивних психологічних та соціальних міжособистісних відносин. Також ми навчилися аналізувати соціально-психологічні ситуації зі своєї точки зору і з позиції партнера, розвивати в собі здібності пізнання і розуміння себе й інших».

Хільченко Марина: «Для себе я визначила, що ефективна робота тренінга визначається рівнем особистісного відпрацьовування тих вправ, які пропонує тренер, готовністю включатися в тренінгові ситуації, опановувати навичками, кооперуватися з іншими людьми. Після участі в тренінгу, людина здатна бачити світ іншими очима, вона сприймає його не стереотипно, не шаблонно, а вільно, як нову можливість.

Яна Донцова: «Я вперше брала участь у такій формі роботи. Тренінг – це круто. І якщо у Вас є така можливість відвідувати тренінги, однозначно беріть у них участь. Особисто я навчилася краще пізнавати себе: в ході тренінгу виникали ситуації коли починаєш переосмислювати власне життя, вчишся аналізувати. Від тренінгової форми роботи в мене залишилися теплі спогади. Ці відчуття не можна передати. Тренінг дає можливість заново познайомитись з кожним із його учасників. В нашій тренінговій роботі діяло єдине гасло: «Один за всіх – і всі за одного». По його завершенню, в останній день, перед тобою сидить не просто академічна група, а єдине ціле, -КОЛЕКТИВ».

Фіалковська Руслана: «Загалом психологічний тренінг спілкування – це вправи, атмосфера, особливий стан душі кожного учасника. Але для мене тренінг – це, насамперед, визначена концепція людських відносин, концепція особистісного сприйняття, яка технологічно втілена тренером».

Особливу атмосферу тренінгової роботи, не тільки як академічного заняття, а й як особистісного досвіду, неможливо передати в парі стислих абзаців, сухими текстовими рядками … Це потрібно тільки пережити, відчути на собі, проговорити; сприйняти «ТУТ і ЗАРАЗ» для того, щоб передати цей досвід іншим, подивитися на своє життя та світ по новому, без стереотипів. Так, як відчуваєш саме Ти!

Яна Донцова. Факультет педагогіки та психології. Група 39.