pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Поради першокурсникам від Самофалової Ірини...

Студентські роки – один із найпрекрасніших періодів у житті людини. Однак у значної кількості студентів першого курсу з’являються певні труднощі. Вони пов’язані з незвичністю форм навчання, із необхідністю самому організовувати власну діяльність, із збільшенням обсягів самостійної навчальної роботи, з пристосовуванням до нового колективу студентської групи, умов проживання тощо. 

Сподіваємося, з цього приводу вам у нагоді стане декілька порад.

Порада 1.  Будьте оптимістом. Позитивний погляд на світ допомагає подолати страх і зберегти мотивацію. У перші дні й навіть тижні навчання Ви можете почувати розгубленість, а то й пригніченість - все навколо незнайоме, народу тьма, нікому до тебе немає діла. Це неприємний, але абсолютно нормальний стан, пов'язаний з адаптацією до нових обставин, що дуже скоро пройде. Для цього, активніше добивайтесь отримання потрібної Вам інформації та нових знань, не створюйте емоційну напругу у відносинах із одногрупниками, намагайтесь завжди бути приязним і доброзичливим, а головне, вірте у свої можливості і пам’ятайте, що Ви потрібні іншим людям. 

Порада 2. Одразу включайтеся, з головою поринайте у навчальний процес, щоб нічого не пропустити. Слід уже зараз зосередитися на успішному складанні першої сесії.

Порада 3. Лекція – це один із найважливіших різновидів навчальних занять в будь-якому вузі, під час якого певну інформацію лектор передає в усній формі. До того ж, це творчий процес, в якому беруть участь як лектор, так і слухачі. Для того, щоб робота під час лекції була успішною й давала позитивний результат, треба вміти слухати викладача й фіксувати ту інформацію, яку він надає. Вміння слухати передбачає насамперед бажання слухати, бажання почути, а для цього потрібно бути уважним, не відволікатись на сторонні розмови.

Водночас слухання лекції супроводжується її конспектуванням, що також вимагає спеціальних умінь та навичок: наприклад, відбору інформації, її скорочення, переформулювання та записування.

Порада 4. На семінарах та практичних заняттях не відсиджуйтеся, а виявляйте свою активність – доповідайте, уточнюйте, запитуйте, вчасно виконуйте отримане завдання.

Порада 5.  Система вузівського навчання вимагає від студентів більшої самостійності в плануванні та організації власної діяльності. Тому важливо планувати власну діяльність, намічаючи довгострокові плани на семестр, короткострокові плани на тиждень та найближчі плани на день.

Порада 6. Ефективно організовуйте робочий день. Починайте виконувати домашні завдання із складніших і важчих предметів. Чергуйте вивчення предметів таким чином, щоб не вчити подібні предмети один за одним (краще після математики читати історію, після літератури вчити теорію ймовірностей) – це допомагає кращому переключенню уваги і робить її більш стійкою. Чергуйте навчання і відпочинок: вивчивши один предмет зробіть невеликий відпочинок, щоб з новими силами приступити до вивчення наступного (найдоцільніше через 1 год. розумової праці робити перерви на 10-15 хвилин). Пам’ятайте, що запорукою високої працездатності є добрий глибокий сон (особливо корисний сон до опівночі, до 24 години). Добре виспавшись, Ви зможете справитись з більшим навантаженням. Вечірній час слід використовувати, в основному, для вивчення нового матеріалу, а ранішній – для повторень основних положень вивченого. На окремих аркушах чи в блокноті робіть виписки основних правил, дат, визначень, які необхідно вивчити. Час від часу повторюйте їх.

Порада 7. Студентські роки – це унікальна можливість відвідати театри, музеї, виставки тощо. Не гайте дорогоцінного часу – розширюйте свій кругозір, піклуйтеся про власне духовне, культурне зростання. Беріть активну участь у суспільному житті студентської групи, навчального закладу – в такий спосіб ви матимете можливість долучитися до лав активної молоді закладу, що є прекрасною підтримкою для першокурсника. Налагодити ефективну взаємодію, приємне спілкування з одногрупниками та новими друзями вам допоможе доброзичливість, відкритість, прагнення прийти на допомогу, небайдужість до життя оточуючих. Водночас уникайте спілкування із «сумнівними» компаніями, які часто характеризуються асоціальними проявами (вживанням алкоголю, наркотиків, хуліганством тощо). Перебування у такому «товаристві» не допоможе вам реалізувати високі життєві цілі, досягнути успіху, стати професіоналом.

Порада 8. Пам’ятайте про те, що ви не самотні і в будь-який момент можете звернутися за мудрою порадою до адміністрації навчального закладу, куратора, викладачів, психолога (які, до речі, також колись були першокурсниками). Вони обов’язково допоможуть у вирішенні того чи іншого питання.

Радійте! Студентське життя буває один раз в житті, і воно неповторне! 

Успіхів Вам! Натхненного оволодіння професією! Яскравого студентського життя!