pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Пам’яті трагедії на Чорнобильській атомній електростанції

12 грудня 2012 року в актовій залі університету проведено захід «Чорнобиль – трагедія минулого, сучасного, майбутнього», присвячений пам’яті трагедії, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильської атомної електростанції поблизу міста Прип’ять.

Студенти І та ІІ курсів факультету прослухали інформацію про трагедію, яка сталася майже 26 років назад, з детальним викладом планового випробовування 4-го реактора ЧАЕС та причин аварії.

26 квітня 1986 року - аварія на ЧАЕС (1 година 23 хвилини) на 4-ому енергоблоці. В атмосферу потрапило близько 190 тонн радіоактивних речовин, а 8 з 140 тонн радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Інші небезпечні речовини продовжували вивільнятися з реактора у результаті пожежі, що тривала майже два тижні. Люди в Чорнобилі отримали опромінювання в 90 разів більше, ніж при падінні бомби на Хіросіму. Забруднено територію розміром 160 тисяч квадратних кілометрів.

Причини аварії: 1) помилки при проектуванні станції призвели до розплавлювання захисної оболонки реактора й викиду хмари радіоактивних опадів; 2) реактор РВПК-1000 володів рядом конструктивних недоліків, які, на думку фахівців МАГАТЕ, стали головною причиною аварії; 3) непрофесійні дії персоналу 5-ї зміни 4-го блоки ЧАЕС: реактор потрапив у режим самоотруєння через неприпустимо небезпечний і заборонений регламентом вивід стержнів з активної зони реактора, відбулася затримка з натисканням кнопки аварійного глушника реактора АЗ-5. У результаті в реакторі почалася некерована ланцюгова реакція, що закінчилася його тепловим вибухом. Другий вибух повітряно-водневої суміші повністю зруйнував будинок реакторного відділення 4-го енергоблоку; з 1980 по 1986 роки було зафіксовано 27 випадків аварій в роботі устаткування, але розслідувалися не проводилося і вони залишилися без відповідних оцінок; на ЧАЕС не було учбово-методичного центру, не існувало ефективної системи професійно-технічного навчання. У системі Міненерго СРСР не існувало навіть тренажера для підготовки операторів РВПК.

У жовтні 1986 року знову запрацював 1-й енергоблок, тоді як 4-й був захований в у Саркофаг. Листопад1986 року - запрацював 2-й енергоблок. 4 грудня 1987 року увімкнено у мережу 3-й енергоблок. У 1991 році на 2-му енергоблоці спалахнула пожежа, а у жовтні 1991 року 2- й реактор повністю виведений з експлуатації. У грудні 1995 року підписано меморандум про взаєморозуміння між Урядом України, урядами країн великої сімки й Комісією Європейського Союзу, відповідно до якого почалася розробка програми повного закриття станції до 2000 р. 15 грудня 2000 року зупинено реактор останнього енергоблоку.

З інформацією про трагедію на ЧАЕС, яку підготувала студентка гр. № 34 Скумін Оля, ознайомили студенти гр. № 31 Кафтан Таня, Тяпкіна Юлія та студенти гр. № 34 Гаєвська Олена, Ласковська Алла.

У програмі заходу – авторські вірші про трагедію на ЧАЕС Кафтан Тані, танок пам’яті жертвам трагедії студентів ІУ курсу, пісня, виконана Гевою Яною, хвилина мовчання.

Організатор – заступником декана факультету з виховної роботи Шарапова Тетяна Анатоліївна.