pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Встановлено меморіальну дошку Валерію Едігею

Встановлено меморіальну дошку Валерію Едігею

14 вересня 2021 року відбулася визначна подія для педагогічної спільноти міста – встановлення меморіальної дошки видатному вчителеві початкових класів Валерію Борисовичу Едігею.

На урочистому відкритті пам’ятного знаку були присутні міський голова А. Райкович, начальник управління освіти Міської ради м. Кропивницького Л. Костенко, ректор ЦДПУ ім. В. Винниченка професор Є. Соболь, в.о.декана факультету педагогіки, психології та мистецтв професор Я. Галета, директор ліцею «Науковий» Н. Чередніченко, завідувач кафедри соціальної та спеціальної освіти професор А. Рацул.

Про славний педагогічний здобуток і творчу особистість Валерія Борисовича Едігея (1943 – 2016), розповідали його колеги й учні. Вони відзначили, що освіті дітей він присвятив усе своє життя, головною метою виховання вважаючи формування висококультурної, різносторонньої особистості, яка гаряче любить книгу.

Народився Валерій Борисович 18 березня 1943 року. За порадою В. О. Сухомлинського, в 1968 році став студентом Ленінградського педагогічного інституту ім. О. І. Герцена. Розпочавши педагогічну діяльність у Кіровоградській ЗОШ № 13 у 1971 році вчителем початкових класів, він зацікавився проблемами розумового розвитку дітей. Результатом творчих пошуків стали ефективні методики формування і поглиблення інтелектуальних здібностей засобами читання, а також система роботи, побудована на реалізації законів розвитку психіки дитини, на стимулюванні інтересу до читання.

Методика В. Б. Едігея викладена у десятках навчальних посібників для учнів та вчителів, серед яких : «Нове читання», «Читання – це справді цікаво», «Вчись читати, малюк», «Інтелектуальній феєрверк» та ін. Ш. О.  Амонашвілі схвально відгукувався про його методику навчання читання.

В. Б. Едігей підтримував творчі взаємовідносини із видатними педагогами сучасності В. О. Сухомлинським, Ш. О. Амонашвілі, Н. Л. Коломінським.

Небажання читати В. Б. Едігей називав «тяжкою хворобою» і боротьбі з цим захворюванням спрямовував усі свої сили. Із дивовижною добротою та людською м’якістю він проводив уроки, часто перетворюючи їх у справжнє свято. Недарма напередодні кожного нового навчального року біля школи вишиковувалась ціла черга батьків, бажаючих віддати на навчання свою дитину саме в клас до Едігея В. Б.

Становлення педагога-новатора відбувалось у нашому місті. Майже 30 років присвятив Валерій Борисович навчанню та вихованню юних кіровоградців. Свою педагогічну діяльність він розпочав 18-річним юнаком на посаді старшого піонервожатого в Кіровоградській ЗОШ №6, працював вчителем початкових класів у ЗОШ №13, ЗОШ №17, ЗОШ №18, ЗОШ №35, в українській гімназії ім.Т. Г. Шевченка, доцентом кафедри психології соціально-педагогічного інституту «Педагогічна академія».

Жителі нашого міста можуть і повинні по праву пишатися В. Б. Едігеєм, який залишив яскравий слід в історії міста. Праці Валерія Борисовича – не музейні експонати, а живе послання потомкам. Звісно, на духовне зростання – або, навпаки, деградацію особистості впливає багато факторів. Але, безперечним залишається одне – людина, яка з дитинства навчена систематичному читанню, отримує потужну опору, яка здатна запобігти негативному впливу стресів та потрясінь сучасного життя.

Науковий здобуток видатного вчителя Едігея В. Б. має служити людям і стати стимулом для виховання молодого покоління нової України. Цьому сприятиме встановлення меморіальної дошки на фасаді приміщення ЗОШ №18 – ліцею «Науковий», де він пропрацював найдовше, 11 років.

Фото: "Точка доступу".