• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Революційні події початку ХХ ст.: дискурс між викладачами і студентами

Викладачі кафедри всесвітньої історії факультету історії та права організували круглий стіл із студентами гуртожитку № 4 на тему: «Російська революція 1917 року: погляд через століття». Зустріч проходила у дискусійному плані: викладачі ставили проблемні, контраверсійні питання, що мають неоднозначні підходи у сучасній історіографії, залишаються спірними серед науковців та обивателів, продукують численні міфи, двоякі підходи.

DSC03481

Так, професор О.І. Кіян намагався з’ясувати причини перемоги партії більшовиків у 1917 році, звернув увагу на роль особистості в історії і, зокрема, лідерські якості вождів пролетаріату В.І. Леніна, Й.В. Сталіна та ін. Доцент Л.В. Пономаренко відзначила слабкість тодішньої російської політичної еліти, інституційну неготовність політичних партій різного толку взяти на себе відповідальність по проведенню реформ у буремний час. Доцент О.Л. Ковальков вказав на відмінність у тактиці й стратегії більшовиків та інших партій 1917 року, що і призвело ленінців до завоювання влади та перемоги у громадянській війні. Доцент О.М. Марченко наголосив на низькій політичній культурі робітників і селян Російської імперії початку ХХ ст., які піддавалися популістичній і дещо демагогічній агітації більшовиків, велися на їх активну пропагандистську риторику. Крім того, більшовики, на відміну від політичних сил, які утворили Тимчасовий уряд, використовували різні методи ведення політичної боротьби зі своїми опонентами (у тому числі застосовували терор, фізичне знищення лідерів).

DSC03483

 

Студентам пропонувалось змоделювати ситуацію у 1917 році і виступити захисниками трьох центрів прийняття рішень – Тимчасового уряду, Рад робітничих і солдатських депутатів та настроїв простих людей. На прикладах проведення економічних, соціальних, культурних реформ, ставлення до земельного питання, закінчення війни та інших важливих запитів, які турбували тодішнє населення, студенти намагалися відтворити настрої людей, політичних сил, чиновництва, буржуазії, царської влади.

DSC03484

 

У дискусіях активно виступали студенти Андрій Мацюк, Владислав Цилюрик, Юлія Ковач, Іван Полонець та інші.

Усі учасники круглого столу прийшли спільної думки про необхідність належного осмислення уроків лютневих і жовтневих подій 1917 року, робити історичні паралелі із сьогоденням, уміти об’єктивно та аргументовано вести дискусію, відстоювати свою точку зору з різних складних проблем нашої історії.

DSC03488

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись