• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Правнича лекція на факультеті педагогіки та психології

Cтуденти-консультанти Юридичної клініки ЦДПУ імені Володимира Винниченка на чолі з керівником, доцентом кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права, кандидатом педагогічних наук, доктором філософії Владимировою Валентиною Іванівною провели лекційний захід у рамках правоосвітницької роботи, у якому розкрили питання спадкування та інтелектуальної власності для студентів факультету педагогіки та психології.

4

Важливість даного заходу полягала у тому, щоб пояснити учасникам не лише теоретичні аспекти правового регулювання згаданих тематик, але й відобразити їх реалізацію на практиці у повсякденному житті. Також за мету ставилося ознайомлення студентства з актуальними тенденціями у сфері авторського права та новелами процедури спадкування.

5

Зокрема, студентка 4-го курсу Ланчуковська Катерина розкрила у своїй доповіді поняття спадкування, складу спадщини та навела перелік осіб, які можуть бути спадкодавцями та спадкоємцями. У взаємному спілкуванні із присутніми доповідач надала роз’яснення таким важливим поняттям як місце відкриття спадщини, черги спадкування, заповідальний відказ та виключні умови у заповіті.

6

У свою чергу, студент 4-го курсу Бричка Андрій, детальніше пояснив нюанси етапів процедури прийняття спадщини. Обґрунтовуючи теоретичні питання, доповідач наводив приклади спадкових спорів, які можуть виникнути під час оформлення спадщини та разом з учасниками заходу знаходив їх вирішення. Також у доповіді Андрій розкрив питання щодо особливостей спадкування малолітніми особами та звернув увагу на дії у разі пропуску строку прийняття спадщини, оскільки такі проблемні ситуації є найпоширенішими.

Далі ініціативу перейняли студенти 2 курсу, Мунтян Ірина та Колісніченко Владислав, які нещодавно стали учасниками тренінгу з питань захисту інтелектуальної власності та виявили бажання у рамках правоосвітницької роботи провести пізнавальні лекції для студентів з цієї тематики.

7

Доповідаючи про деякі аспекти авторського права, Ірина, спираючись на Закон України «Про авторське право і суміжні права», надала пояснення таким питанням як суб’єктивні та об’єктивні права щодо твору, первинні та вторинні суб’єкти авторського права, немайнові та майнові права автора.

Продовжуючи розкривати дану тематику, Владислав акцентував увагу на понятті співавторства. До того ж, доповідач визначив об’єкти і способи захисту авторського права та права інтелектуальної власності.

8

Оскільки усі виступи були змістовними та наповненими ситуативними задачами, які доповідачі вирішували разом із слухачами, що активно приймали участь в обговоренні, під час заходу панувала дружня та плідна атмосфера. Студенти факультету педагогіки та психології були зацікавлені окремими питаннями з приводу спадкування та оформлення авторських прав на твір.

Підводячи підсумки зустрічі, керівник Юридичної клініки запросила усіх бажаючих звертатися до консультантів Юридичної клініки та викладацького складу з питаннями, які виникли у процесі спілкування. Зокрема, така можливість є під час проведення чергувань за наступним графіком: у вівторок та середу з 14:00 до 17:00, в п’ятницю – з 14:00 до 16:00.

Інформацію надано факультетом історії, бізнес-освіти та права
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись