• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Від учнівської наукової роботи в МАН – до студентської науки в університеті

У 2021 році традиційний щорічний Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з історії та археології проходив на базі Переяславського університету в онлайн-режимі. Поважний склад журі та учасників конкурсу налаштовував на очікування напруженого суперництва за призові місця.

Наш університет на конкурсі репрезентував студент ІІ-го курсу факультету історії та права Влад Жабко. Наукова робота для Влада знайома ще зі школи, адже він був активним учасником секції етнології та історії Малої академії наук учнівської молоді і за час свого навчання у школі підготував кілька успішних наукових проєктів. Ще тоді його неабияк зацікавила тема лемків, яку студіював його товариш по МАН Костянтин Ткаченко. Костянтин у своїй науковій роботі висвітлив тему оптації лемків Пряшівщини (Чехословаччина) на прикладі лемків Бобринецького району.

foto1

У 2020 році Влад захопився темою депортації лемків з етнічних земель у Польщі на терени нашої області. Про факт проживання лемків в Кропивницькому та Соколівці він дізнався від викладача нашого факультету Віталія Михайловича Юраха. Той, пам'ятаючи про свої лемківські корені, люб'язно відгукнувся на прохання організувати інтерв'ю зі свою тіткою Марією Юріївною Гоц (Юрах), дитинство якої було затьмарене поневіряннями її родини внаслідок депортації лемків з етнічної батьківщини в СРСР.

Марія Юріївна розповіла про дитинство, про життя батьківської родини в Польщі, про статки і розвиток господарства, про те, як в одночасся все зруйнувала Друга світова війна. Її спогади про німців і рух опору майже не різняться від спогадів респондентів, які пережили окупацію на теренах нашої області. Зовсім іншими були спогади про обставини депортації, страждання, переживання, спроби спротиву серед лемків, розстріли, поодинокі факти допомоги поляків своїм землякам. Адже на відміну від оптації, коли лемки Пряшівщини радше стали жертвами комуністичної пропаганди, поплатившись за власне легковір'я, депортація лемків з Польщі була суто репресивною акцію, а її жертви не мали вибору і в разі спротиву їх страчували.

Змістовними й емоційно насиченими були спогади про «друге коло пекла» після прибуття на Волинь, де їх ніхто не чекав, безземелля, безробіття, побутову необлаштованість, нерозуміння з боку місцевого населення, подальше прибуття на Кіровоградщину, тяжку працю в колгоспі «за палички».

Марія Юріївна показала сімейні реліквії – Євангеліє українською мовою, яке привезли з собою батьки з Лемківщини, рукописний зошит із записами лемківських народних пісень, лемківські килимки ручної роботи, вишиті рушники.

Саме це інтерв'ю надихнуло Влада на подальші наукові дослідження, пошук і аналіз історіографії. Він вирішив порівняти два різних явища з історії етнонаціональної політики тоталітарної влади – оптацію і депортацію. Результат – третє місце на Всеукраїнському конкурсі.

У планах студента – не зупинятися на досягнутому і продовжити пошук у напрямку віднайдення й опрацювання архівних джерел, зокрема статистичних.

Вітаємо Влада з призовим місцем та бажаємо йому подальших наукових звершень, а студентам – активніше долучатися до студентської науки, підхопити естафету успішної участі в конкурсі студентських наукових робіт на славу рідного факультету та університету!

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись