• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
istfak_logo

Факультет історії, бізнес-освіти та права

Лекція – зустріч з професором Ігорем Кривошеєю

Лекція – зустріч з професором Ігорем Кривошеєю

На початку березня студенти ІІІ курсу факультету історії та права Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка взяли участь у проведенні та обговоренні лекції професора кафедри всесвітньої історії та методик навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, випускника 1991 р. історичного факультету КДПУ імені О.С.Пушкіна - Кривошеї Ігоря Івановича. Ігор Іванович є автором більше 150 наукових публікацій, плідно співпрацює з науковими установами і навчальними закладами Республіки Польща. Формат лекції – зустрічі з успішним випускником нашого факультету зацікавила студентів, викладачів факультету історії та права ЦДПУ імені Володимира Винниченка.

Тема лекції: «Польська спадщина українських міст: Умань», яку запропонував професор І.І. Кривошея, відповідала актуальним науковим тенденціям сучасної історичної науки: інтересу до вивчення мікроісторії та регіоналістики; визначенню етнічних чинників у формуванні історико-культурного вигляду певного регіону; ролі історичних персоналій у становленні краю.

Наукова термінологія та матеріал, побудований на джерелах були представлені у доступній формі для студентської аудиторії. І.І. Кривошея за допомогою презентації показав план міста Умань та розкрив політичне значення його як столиці, детально описав архітектурні споруди - Ратушу, Василіанський монастир, літній будинок Потоцьких, костел Успіння Непорочної Діви Марії, Софіївський парк. Автор через історію міста Умань, його архітектуру та культуру, етнічні зв’язки між українцями, поляками, євреями розкрив значення унікального комплексу системної взаємодії на історичний процес.

Особливо цікаво було розмірковувати над історичними фактами із біографій роду Потоцьких, Креховецьких, Глензовських, Мяновських. Професор І.І. Кривошея спілкувався зі слухачами не сухим генеалогічним аналізом вченого, а описував, «оживляв» біографії людей зі своїми долями, почуттями, бажаннями. Автор використовував у своїй лекції епістолярні, живописні, документальні та усні джерела.

Слухачі з Кропивницького, Києва, Ніжина, Умані, Харкова задавали доповідачеві багато запитань, на які він ґрунтовно та змістовно відповідав. Час проведений у такому форматі зустрічі був корисним, цікавим, пізнавальним.

Студент ІІІ курсу факультету історії та права Віталій Пахолівецький

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись