• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Міжнародна діяльність - Новини проєкту Erasmus+ "UTTERLY"

Відбулося чергове засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень, присвячене питанням реалізації завдань проєкту UTTERLY за програмою ERASMUS+

Чергове засідання семінару Міждисциплінарного наукового центру прикладних досліджень (Interdisciplinary Scientific Center Applied Research – ISCAR), що відбулося у змішаному форматі 24 травня 2023 року, було присвячене особливостям реалізації програми проєкту Еразмус + «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до вдосконалення викладацької майстерності» (UTTERLY). Спікерами семінару були виконавці проєкту професорка Лілія Клочек, доцентка Олена Близнюкова, викладачка Юлія Верещак.

f001

У засіданні семінару, крім його постійних учасників – ректора, професора Євгена Соболя, професорів та доцентів Юлії Ботузової, Анни Дефорж, Сергія Михиди, Наталі Пасічник, Рената Ріжняка, Миколи Садового, Ірини Сальник, Олени ТрифоновоїТетяни Фурсикової, Юлії Харченко, Людмили Чистякової, Катерини Акбаш, Ольги Рєзіної, Андрія Ткачука – взяли участь доценти та викладачі Олег Волчанський, Людмила Ганенко, Юрій Гуртовий, Інна Краснощок, Марія Луньова, Наталія Маслова, Вікторія Нічишина, Дмитро Соменко, Юрій Яременко.

f002 f003

Спікери семінару розкрили присутнім основні позиції проєкту Еразмус+ «Центри сертифікації викладачів: інноваційні підходи до вдосконалення викладацької майстерності», його мету та задачі. Координаторка проєкту, професорка Лілія Клочек зазначила, що важливим підсумком реалізації цього проєкту буде модернізація системи професійного розвитку та сертифікації викладачів університетів в Україні шляхом створення дев’яти незалежних Центрів досконалості викладання з подальшим об’єднанням їх у мережу. Причому, очікується запровадження програми професійної сертифікації викладачів університетів на основі кращих європейських практик та освітніх інновацій. В результаті це має значно підвищити якість діяльності викладачів університетів.

f004

Викладачка Юлія Верещак розкрила особливості впровадження професійного стандарту на групу професій «Викладач закладу вищої освіти», пояснила зміст понять – кваліфікації за обсягом, кваліфікації за змістом, професійний стандарт, розкрила зміст пропозицій щодо затвердження професійного стандарту. Детальніше ознайомитися зі змістом виступу можна з презентації.

Доцентка Олена Близнюкова ознайомила присутніх зі змістом рекомендацій для закладів вищої освіти та наукових установ щодо внесення змін до інституційних політик з метою легалізації пріоритету «Вдосконалення викладання у вищій освіті», що стосувалося 9-ти видів документів: положення про організацію освітнього процесу, про забезпечення якості вищої освіти, про підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників, про преміювання, про рейтингування та інших документів. Детальніше ознайомитися зі змістом виступу можна з презентації.

f005

В обговоренні представленої доповіді виступив ректор університету професор Євген Соболь. Він відзначив важливість піднятих проблем спікерами семінару, перш за все, для зростання та становлення нашого вишу як класичного. Ректор наголосив, що необхідною умовою росту всіх показників нашого закладу є ефективна та результативна праця всіх учасників освітнього процесу та життєдіяльності університету.

f006

Професорка Наталя Пасічник звернула увагу присутніх на важливість представлення нашого університету в національних та міжнародних рейтингах, а також повідомила про дослідження, які проводяться в нашому центрі ISCAR CUSU щодо дослідження різноманітних рейтингових систем. Професор Ренат Ріжняк поцікавився обсягом участі європейських партнерів у реалізації завдань проєкту та побажав команді проєкту успішного його реалізації та завершення вагомими результатами.

f007

Результатом наукової дискусії був висновок про важливість представленого спікерами дослідження щодо створення центрів професійної сертифікації викладачів університетів для просування європейських освітніх інновацій в Україні.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись