• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Оберіг душі людської

Оберіг душі людської

"Вишиванка — це генетичний код нації" — вислів, який відомий зараз усім. Але мало хто знає, що ці слова належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки. "Вишиванка — це документ українського народу! Це оберіг! В орнаментах вся магія любов і історія кожного регіону моєї улюбленої країни!" — так Ксюша Жданова-Форманчук, актриса театру і кіно, з любов’ю висловлюється про українську сорочку. Василь Вірастюк, заслужений майстер спорту України, сказав: "Вишиванка для мене — це сорочка, зроблена маминими руками!"

ишиванка для мене — це символ краси та національної ідентичності українського народу", — наголосила Уляна Смирнова, чемпіонка світу з карате. "Вишиванка для мене — це гордість за красу моєї країни!" — каже В’ячеслав Узелков, український боксер, виходячи перед боєм у вишитій сорочці. 

Вишиванка вражає своєю красою весь світ! Всесвітньо відомі актори, музиканти, моделі мають у гардеробі цей модний одяг із українським орнаментом. Що ми самі знаємо про цей шанований у всьому світі український одяг?

Сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс: з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, з яким настроєм та думками вона вишита. Вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.

Кожен регіон України неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, а особлива відмінність полягала саме в орнаментах. У кожній області можна прослідкувати свої неповторні вишиванки.

Всесвітній день вишиванки щорічно відзначають у третій четвер травня. Цьогоріч свято припадає на 16 травня, тож саме пора дізнатись трошки більше про найвідоміший український символ, котрий вражає своєю красою весь світ. В Україні в цей день проводять різноманітні заходи, такі як марш вишиванок, благодійні акції, конкурси на найкраще фото в українській сорочці тощо. Ходять у вишиванках цього дня не лише в Україні, а й ті, хто знаходяться за її межами, тому вишиті сорочки у третій четвер травня можна побачити в Нью-Йорку, Торонто та інших великих містах за кордоном.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись