• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Про Бібліотекаря або як не заблукати серед книжок (і не лише у бібліотеці)

Скільки щастя дарують ці діти нам, відвідавши бібліотеку... Робота бібліотекаря нелегка, але це нагорода за важку працю... І ні для кого не є таємницею, що, як правило, бібліотекар – жінка, і вона тендітна, вразлива, однак лише на перший погляд. Вона дуже сильна, стійка, готова терпіти багато чого: холод, спеку, грубість, але тільки не байдужість. Заходячи в бібліотеку, Ви бачите море книжок (міріади або, якщо завгодно, тонни, якщо вимірювати лише папір, а не їхню душу!), зразковий і навіть одухотворений (!) порядок на рівних поличках, але за цим порядком стільки праці! Чого варта лише тільки систематизація! І ось Вам приклад: Вам треба терміново знайти Ту Єдину і необхідну Вам книгу. Питання: скільки часу потрібно витратити, щоб знайти те, що ніби ховається від читачів, неначе випробовуючи їх, чи здатні і гідні вони її читати…

Тепер ускладнимо завдання і представимо книжки всі разом: суцільну паперову брилу – зовсім не на охайних поличках, а так – у кутку. Спробуйте знайти її в таких умовах! Тоді пошук перетворюється на працю, дуже подібну до праці шукачів золота, які перемивають тонни глини, мулу задля дрібки дорогоцінного металу. І не сподівайтеся: не знайдете і руки опустяться. І ось Ви здаєтеся, і вас охоплює відчай ... Тоді турботлива рука бібліотекаря підніме Ту Саму Єдину, ласкаво торкнеться кінчиками пальців обкладинки, перевірить, чи є номер на 17 сторінці, чи існує картка і перевірить наявність за алфавітним і систематичним каталогами, інвентарною книгою, і тільки потім поставить на полицю в те саме місце, де Ви, читачі, її знайдете.

І не варто забувати: хворіють не лише книжки (вони вкриваються пилом, цвіллю, якщо тримати їх у неналежних умовах, неправильному температурному режимі), бібліотекар також може занедужати, адже цвіль і пил непомітно підточують його здоров’я (існують професійні захворювання – алергія, артрит, артроз). А сил і здоров’я знадобиться багато, бо при пересуванні всередині фонду великої кількості книг тільки вони, Бібліотекарі, самі переносять сотні кілограмів книжкових скарбів. Отже вони беруть на себе більше, ніж треба (саме так, і це, на жаль, не перебільшення) ваги. А якщо згадати, що площа розташування фондів велика, то ця праця воістину видається титанічною.

І хто може зрозуміти, чому вони працюють бібліотекарями? Загадка природи: бібліотекар при його мінімальній (не будемо скромними!) зарплаті примудряється бути винахідливим, творчим (оминемо незвичне для слов’янського вуха слово креативний!), любити свою справу (інакше вона не полюбить його!), розчинитися в ній (де ще можна розчинитися в наш час?). Йому потрібно знати, що його роботу цінують, розуміють, він опановує комп’ютерні технології, нове програмне забезпечення, стає обізнаним у маркетингу, менеджменті, бухгалтерії, обліку, статистиці (хай вибачить нас Бог українського словника за ці підозрілі слова іноземного вигляду…). Цей список «знань, умінь і навичок» (вітання педагогам!) можна продовжити, адже бібліотекар знає багато, а читає ще більше, і якщо Ви знайдете в собі сили, такт і любов до своєї справи на тернистому шляху пошуку інформації, Бібліотекар знайде для Вас те, що надихне Вас на нову ідею!

Звісно, Ви можете сказати: ну, нам допоможе Інтернет (а Ви обов’язково це скажете!). Однак не всі книги оцифровані, не все можна знайти в Інтернеті, там немає натхнення, там є лише логіка, а Ви шукаєте образи і почуття, потрібні для праці. Проте погодьтеся, що це справжнє мистецтво, коли Ви вкладете свою частинку душі і любові у свою ідею... Так, ту тривіальну ідею, яка допоможе Вам і Вашому творінню відрізнити серед інших!

І проходячи вранці вздовж стелажів, пробігаючи пальцями по корінцях книг, як по клавішах, Бібліотекар слухає музику тиші ... Але це тільки на перший погляд. Вони слухають шепіт книг, і він стає все голосніше, тільки варто знайти те місце у сховищi книг, де вона стає голосніше. Так, це є!

Це – справжня майстерність, майстерність несамовито займатися своєю роботою. А Ви знаєте, що відрізняє професіонала від майстра?

Професіонал – людина, яка зробила певне заняття своєю професією; людина, що стала в якійсь галузі діяльності, фахівцем, а майстер – той, хто досяг високого мистецтва у своїй справі, хто вкладає в свою працю кмітливість, творчість. Так от, бібліотекар, перш за все, – майстер.

І наостанок: ставайте майстрами, підходьте творчо до своїх цілей! І поважайте Бібліотекаря – Великого духа бібліотеки, який може багато дати, знайдіть до нього підхід. Це просто: не будьте байдужим, адже це знецінює його працю!

Бажаємо Вам любити справу свого життя, навіть якщо Ви ще не знаєте свого життєвого шляху. Тож бажаємо Вам удачі. Дякуємо Вам за розуміння і чекаємо на Вас у бібліотеці!

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись