• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

За демократію через право

До Міжнародного дня демократії універсальний читальний зал приурочує виставку «За демократію через право». Посібники з історії, політології, правознавства розкривають поняття «демократія»; знайомлять із видатними людьми та їхніми працями, які розробляли різні моделі демократії. Розглядається історія розвитку демократії від зародження у V ст. до н.е. в античних Афінах і закінчуючи сьогоденням сучасної України та зарубіжних країн. Просліджуються елементи демократії – козацькі вольності – в Конституції Пилипа Орлика, з якої М. Томенко виносить 5 уроків для політичної дискусії на сторінках періодичних видань.

Висвітлена сучасна українська політика з її трансформаціями на зламі століть, шлях української нації до самовизначення через події 2004, 2014 років; оцінюються помилки і надбання демократичного суспільства. І нарешті новий вимір демократії – вступ до Євросоюзу.

Всі ці поступи громадянського суспільства говорять про основні цінності сучасної демократії, якими є свобода, рівність, справедливість, можливість усіх громадян брати участь в управлінні державними справами.

Звертається увага на творення і розвиток демократії в зарубіжжі: Італії, Лівії та країнах Арабського Сходу. Завершує книжкову виставку рубрика «Громадянська освіта», в якій подаються розробки позакласних виховних заходів як всеукраїнських, так і в навчальних закладах нашої області.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись