• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Позбав себе залежності (До Всесвітнього дня боротьби з тютюнопаліням)

Тютюнопаління є однією з найсерйозніших медико-соціальних проблем сучасності. Руйнівний вплив будь-якого виду паління на здоров’я людини є вражаючим: смертність від куріння в США перевищує кількість померлих від СНІДу, алкоголізму та нещасних випадків, узятих разом. Вкрай актуальною є тема тютюнопаління для України: саме наша країна посіла сумне I місце в Європі серед кількості курців. Кожен п’ятий українець віком понад 35 років вмирає від хвороб, пов’язаних з довготривалим курінням.

Виставка абонемента №1 привертає увагу читачів бібліотеки до проблеми залежності від куріння та можливих наслідків цієї шкідливої звички.

Читачам виставки пропонуються книги, які аналізують причини психологічної готовності до вживання тютюну: «Основи здоров’я» С.В. Василенко, Н.І.Гущиної, О.І. Манюк та «Искусство быть собой» відомого практикуючого психолога Володимира Леві. Отримати повну уяву про руйнівні наслідки тютюнопаління для підліткового організму, функціональні порушення в роботі більшості життєво важливих органів (в тому числі репродуктивних) допоможуть книги В.М. Бенюмової, О.О. Костенко, К.М. Флоренсової «Вред алкоголя, никотина и наркотиков», А.Алатона «Валеологія. На допомогу вчителю», збірник лекцій «За здоровый быт» (наук. ред. М.І. Ліфанов) та ін.

Куріння, як різновид небезпечної токсикоманії, та форми роботи з «хімічно залежними» родинами розглянуті у навчальному посібнику з педагогічної психології К.В. Сідих, В. Ф. Моргун «Делінкветний підліток». Про методи «захисної педагогіки» у вихованні школярів та систему розумних застережень від шкідливих звичок у дітей можна дізнатися зі статті В.О.Сухомлинського «Як любити дітей». На виставці розміщена також література, направлена на формування в учнів негативного іміджу курця та переконання, що палити вже не модно: «Воспитание здорового школьника» Н.Б. Коростильова, «Формування здорового способу життя» В.М. Скороход, Т.В. Скороход. Про невиправні зміни в організмі майбутнього малюка під час паління вагітної жінки йдеться в підручниках В.А. Козлової «Основи валеології» та В.М.Скороход, Т.В. Скороход «Вікова фізіологія та валеологія».

«Звільнитися від залежності досить важко, тому краще взагалі не починати палити!» - саме до таких висновків спонукають книги П.М. Левитського, В.С. Язловецького «Вред алкоголя и никотина», навчальний посібник Р.С. Якима «Безпека життєдіяльності людини».

Виставка доповнена цікавими матеріалами, ілюстраціями та афоризмами відомих людей про шкідливі наслідки тютюнопаління.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись