• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Духовна святиня Київської Русі

Київ...Він був столицею Київської Русі і продовжує свою історію, як столиця незалежної України. За своє 1535- річне існування, місто втратило багато пам’ятників архітектури і культури та, на щастя, до наших днів зберігся Софіївський собор – одна з найвидатніших споруд Княжої доби. Споруджений у 1037 році на місці перемоги над печенігами, він був задуманий, як головний християнський храм Давньої Русі. У 2017 році виповнюється 980 років від часу спорудження собору і заснування при ньому Ярославом Мудрим першої бібліотеки. Бібліотекарі підготували цікаву і яскраву виставку до цього ювілею під назвою «Духовна святиня Київської Русі».

00

Кольорові ілюстрації, фотоальбоми, книги з історії, археології, культури, мистецтва знайомлять з історією, архітектурою, фресками, мозаїками пам’ятки, розповідають про дослідження стародавніх графіті – написів і малюнків, відкритих на стінах споруди, про цікаві факти , встановлені при розкритті саркофага Ярослава Мудрого, похованого в Софії. Жодна споруда 11 ст. в усій Європі не могла рівнятися з київським собором. Він був у давнину не лише головним митрополичим храмом Київської держави, а й головним політичним і культурним центром. Тут відбувалися урочисті церемонії, прийоми іноземних послів, важливі збори, на яких вирішувались державні і церковні справи.

При Софіївському соборі князь Ярослав заснував першу на Русі бібліотеку, тут велося літописання, переписування і перекладання книг, було створено школу з навчання переписувачів книг і підготовки освіченого духовенства, тут працювала майстерня з виготовлення книг, їх оздоблення. Багато екскурсантів з усіх куточків нашої країни та із-за кордону щорічно відвідують визначну пам’ятку Київської Русі. З «дивом», що створили давні майстри запрошуємо Вас познайомитись в універсальному читальному залі.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись