• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Зима прийшла – свята принесла

Зима-чарівниця вкрила білим килимом землю, посріблила дивовижними візерунками дерева. Пухнастими дзвінкими сніжинками переливається повітря, насичене ароматом хвої та мандарин. Радісні, заклопотані обличчя дорослих та дітей свідчать про прихід грудневих свят та наближення Нового року. Завітали свята і в бібліотеку КДПУ ім. В. Винниченка. У читальних залах, на абонементах та в довідково-інформаційній залі панує передноворічна атмосфера, яку навівають прикраси, виготовлені руками бібліотекарів. Це і гірлянди, і, як жива, змійка із серпантину, це і добротна бабуся-сніговиця, і паморозь казкова на склі. А яке свято без ялинки?! Їй була приділена особлива увага: проведений парад лісових красунь – від найдрібнішої до основної господарки свята. Доповнюють передноворічний настрій і мотиви щедрівок, які лунають під час репетицій молоді.

Запрошуємо наших читачів відчути цей подих свят та переглянути виставки, присвячені зимовому циклу звичаїв та традицій нашого народу. Кольорові ілюстрації картин виставкової експозиції «Зима прийшла – свята принесла» переконують, що зимі раді, як діти, так і дорослі: розваг вистачає для всіх.

 Розпочинає калейдоскоп зимових свят Катеринів день.  Саме напередодні його дівчата починали гадати на судженого-ряженого. Розваги молоді та воржіння дівчат тривали й на Андрія Первозваного. Ці дійства висвітлюють книги з етнографії та періодичні видання.

У ніч 19 грудня диво приходить і до малечі. Казка для них розпочинається – бажання здійснюються: вранці під подушкою знаходять довгоочікувані подарунки від святого Миколая. Пізнати глибше цього чудотворця допоможуть замальовки із його життя.

І ось надходить Новий рік. Із матеріалів виставки Ви дізнаєтесь, як святкують його в різних країнах світу, які рослини є святковим  символом. Також перед Вами розкриється досьє на новорічних чарівників – Дідів Морозів.

І нарешті новорічний цикл  завершують Різдво та Щедрий вечір. Ніч перед Різдвом особлива – в ній і міфілогічна основа, і релігійна. Світло і радість іде від першої Зірки,  і  по всій Україні від хати до хати колядка й щедрівка йдуть усіх вітати.

Вітаємо і ми усіх із Новорічними святами. Бажаємо здоров’я, щастя, благополуччя та творчих успіхів.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись