• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Права,свободи і обов’язки людини і громадянина

Указом Президента України від 08.12. 2008 року № 1149 започатковано Всеукраїнський тиждень права, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН в 1948 році Загальної декларації прав людини. З нагоди цього свята бібліотекарі підготували розгорнуту книжкову виставку «Права і справедливість» та провели огляди виставки для учнів педагогічного ліцею.

На виставці представлені міжнародно-правові документи про права людини. Важливий міжнародно-правовий акт – це Конвенція ООН про права дитини. (Набула чинності для України в 1991 році). Конвенція визнає, що дитині для повного та гармонійного розвитку необхідно зростати в сім’ї, в атмосфері любові та розуміння, кожна дитина має право на освіту, свободу,  рівність, незважаючи на походження.

Експозиція висвітлює юридичні книги, які знайомлять з поняттям та загальною характеристикою прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

Соціальні права та свободи дають право громадянам на охорону здоров’я, медичне страхування, пенсійне забезпечення, виплату соціальної допомоги непрацездатним (інвалідам, дітям-сиротам).

Конституція України передбачає обов’язковість загальної середньої освіти, надає нам право на працю, відпочинок, охорону праці. Також у кожного громадянина є політичні права : брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраним до органів державної влади.

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись