• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

«Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…»

Йдеться про збереження історичної, культурної, етнолінгвістичної спадщини регіонів Полісся, постраждалих внаслідок техногенної катастрофи. Минуло 30 років, а трагічний день аварії на Чорнобильській АЕС хвилюватиме людей – і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від скривдженої землі. Цей день завжди об’єднуватиме усіх, хто живе одним спогадом, однією печаллю, однією надією. Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатись до тих трагічних квітневих днів.

Полісся – один із найоригінальніших регіонів України і водночас такий, що найбільше постраждав від аварії на Чорнобильській АЕС. Цей мальовничий край здавна приваблював багатьох учених і письменників – Т. Шевченка, Марка Вовчка, Лесю Українку, П. Чубинського, О. Бальзака, О. Купріна, В. Кравченка, С. Таранушенка та інших. Однак склалось так, що цей регіон виявився найменш вивченим порівняно з іншими історико-етнографічними районами України.

Після Чорнобильської катастрофи активізувалась робота науковців, з’явилось чимало ґрунтовних наукових досліджень та розвідок про північно-західний, центральний регіони Полісся.

Виставка пропонує користувачам бібліотеки ознайомитись з     дослідженнями діалектологічних та етнолінгвістичних експедицій, здійснених відповідно до завдань Державної програми ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи: «Говірки Чорнобильської зони: Тексти», «Говірки Чорнобильської зони: Системний опис»; чотиритомним монографічним описом «Говірка села Машеве Чорнобильського району»; «Лексичним атласом правобережного Полісся» М. Никончука. Представлені матеріали зберігають адекватний мовно-культурний образ втраченої частини Полісся.

Наукова праця І. І. Несен «Весільний ритуал Центрального Полісся: традиційна структура та реліктові форми (серед. ХІХ – ХХ ст.)» є спробою зберегти пам’ять про традиційне життя наших предків – мешканців Київського Полісся.

На виставці представлені також твори літераторів: документальна повість Ю. Щербака «Чорнобиль», публіцистичний нарис В. Яворівського «Третя світова – Чорнобильська» та роман «Марія з полином у кінці століття», стаття В. Моренця «Поетична епіка Чорнобиля», поема І. Драча «Чорнобильська мадонна».

Виставку ілюструють фотонарис про історію та культуру Чорнобильського Полісся «Під полиновою зорею», фотоальбом «Чернобыльский репортаж», журнали та буклети.

Бібліотека дякує викладачеві кафедри української мови, доценту Т. В. Громко за добірку діалектичних матеріалів та активну участь і співпрацю у підготовці виставки.

Інформацію надано біблліотекою КДПУ

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись