• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

До вшанування 30-річниці трагедії на Чорнобильській АЕС бібліотека презентує ряд виставок

26 квітня 1986 року о 1.23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, порівняно з вибухом ядерної бомби в Хіросімі в 1945 році. Збудована в 1976 році, Чорнобильська АЕС, розташована за 100 км на північ від Києва; вона мала чотири реактори, кожний з яких був здатен виробляти до тисячі мегават електроенергії.

Про аварію на АЕС уряд СРСР повідомив наступного дня. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала майже 10 днів, загинуло більше 30 осіб і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Лише через три тижні після аварії за допомогою 4 тисяч тон піску, бору, свинцю і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, й, таким чином, запобігти подальшому забрудненню грунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей. Традиційно, уряд СРСР приховував від громадян інформацію про дійсні масштаби катастрофи і в найбільш постраждалих областях України, Білорусії та Росії в перші дні після аварії не здійснювались жодні заходи щодо захисту населення від радіації.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року ІV реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Проте пожежі та аварії в 1991 та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку ІІ-го, а потім і І-го реакторів. У 2000 році був зупинений останній, ІІІ-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу. Зараз там так звана «зона відчуження».

«І все перекреслив урановий атом »

Бібліотека природничо-географічного факультету висвітлює реалії сьогодення: вплив людини на довкілля, забруднення навколишнього середовища, від чого втрачається природна рівновага. Про атомну електростанцію, аварію на ній та техногенну катастрофу, спричинену вибухом реактора, читач може довідатись з книг та статей Кірімова І. «Звізда Полин, або Запланована катастрофа», Сафанова Ю. «Біль і тривоги Чорнобиля», Борисова О. «Проект «Уроки Чорнобиля», Хрієнка М. «Похід через атомний полюс: нотатки подорожнього», Фесенка С. «Чорнобиля гіркий полин на серце ліг незримо й тяжко…» та ін.

«30 років від 26 квітня 1986 року…»  Книги виставки абонементу №2 розкривають трагедію Чорнобиля.

«Чорнобиль не має минулого часу»

Статті періодичних видань універсального читального залу №1 загострюють увагу щодо шкідливого впливу радіації на організм людини: «Механізми радіації на людину», «Вплив радіації на життєдіяльність людини», «Ядерна енергетика і наслідки Чорнобильської катастрофи». Підручники з основ безпеки життєдіяльності навчають як уберегтися в надзвичайних ситуаціях. Смутком і гострим болем віє від фотографій «мертвої» зони і загиблих рятівників.

Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду виставок.

Інформацію надано біблліотекою КДПУ

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись