• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Вишиванка – духовна броня українців

Вишиванка – духовна броня українців

Всесвітній день вишиванки – це свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. З 7 по 16 травня стартував спільний благодійний проєкт бібліотеки з секцією професійної та технологічної освіти ЦДУ «Вишиванка – духовна броня українців». Він є втіленням давнього задуму з популяризації культурної спадщини предків - висвітлення зразків етнографічної колекції родинних скарбів, а саме старовинних вишитих сорочок та рушників ручної роботи, які й були представлені на виставці.

На заходах були присутні викладачі, студенти, ліцеїсти, курсанти та гостя з далекої Америки Ольга Кейсі. Присутні мали змогу помилуватися зразками давніх народних витворів, а також колекцією сучасного вишитого одягу у волошковому стилі. Також була інша колекція, яку презентували студенти-модельєри, яка відтворювала воєнне сьогодення, коли українці змушені відстоювати свою національну автентичність, боротися за неї.

Американська гостя у своїй онлайн-мандрівці «Вишивка – чарівна» зробила народознавчий екскурс, ознайомивши з матеріалами з етнографії, які за її сприяння були оцифровані. Під час проведених заходів діяв благодійний ярмарок, який дав змогу зібрати кошти для потреб ЗСУ. Також присутні мали змогу ознайомитися з різноманітними виставками: тематичною книжковою «Генетичний код нації», виставкою-інсталяцією «Хай стелиться Вам доля рушниками», виставкою артефактів «Художники під час війни», виставкою-відтворенням етнічних образів українських жінок 19 ст. «Одяг української душі». Особливим місцем була фотозона, де всі охочі могли зробити пам’ятну світлину.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись