• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Засновник аналітичної геометрії

Засновник аналітичної геометрії

До дня народження Рене Декарта (1596-1650) бібліотекарі абонементу № 2 підготували книжкову виставку “Засновник аналітичної геометрії”.

Французький філософ, математик, фізик, фізіолог- справжній геній 17 століття, ідеї та відкриття якого зіграли велику роль у розвитку відразу декількох наукових галузей. Окрім колосального впливу на розвиток філософської думки він зробив величезний внесок до математики.

Декарт запровадив систему координат, дав поняття змінної величини і функції, ввів багато алгебраїчних позначень, які ми використовуємо і до цього дня, став “батьком“ аналітичної геометрії. Закладаючи її основи, учений вивів рівняння прямих і деяких конічних перерізів — кола, еліпса, параболи, гіперболи та висловив думку про можливість застосування методу координат у просторі, що здійснили у своїх роботах пізніші математики. І це далеко не всі досягнення.

Фізичні дослідження відносяться головним чином до механіки, оптики і будови Всесвіту. Декарт чітко сформулював закон інерції, закон збереження руху, закони поширення світла, відбивання та заломлення, висловив ідею ефіру, як переносника світла.

Запрошуємо усіх бажаючих до перегляду матеріалів виставки.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись