• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Велика Жінка України

Велика Жінка України

До 150-річчя  від дня народження славетної дочки України: поетеси, громадської діячки Лесі Українки універсальний читальний зал презентує книжкову ілюстровану виставку «Велика Жінка України». Матеріали експозиції знайомлять із шляхами долі хворобливої фізично, але сильної духом творчої натури Лариси Косач, відомої під літературним псевдонімом Лесі Українки.

Один із мотивів виставки розкриває вплив на формування суспільно-політичних поглядів майбутньої поетеси рідного дядька Михайла Драгоманова. Тісний родинний зв'язок відтворює її епістолярна спадщина. Посібники з історії України, світової й української культури та періодичні видання окреслюють політичний світогляд Лесі Українки, для якої ненька-Україна, рідна мова були понад усе, хоч багато подорожує і володіє багатьма іноземними мовами. Її вислови, поетичні рядки про Україну, українську мову стали крилатими та актуальними і для нашого часу.

Багатогранний образ мужньої, вольової, високоосвіченої жінки доповнюють її педагогічні погляди та ідеї. А основним було переконання в тому, що головне, аби дитина з допомогою наставника сама «виробляла собі світогляд» у результаті навчання і виховання. Одним із найефективніших шляхів до цієї мети Леся Українка вбачала у читанні. Також у своїй творчості використовувала міфологію як засіб народної педагогіки. Недарма літературознавці життя і творчості поетеси проводять паралель сучасних моделей освіти з навчанням і вихованням самої Лесі Українки. Це і теперішнє дистанційне навчання, і навчання Лесі в домашніх умовах. Це і піклування про новонароджену доньку батька, у той час як мати їде на лікування, і сучасна декретна відпустка татусів, яка зараз схвалюється. Захоплення підлітками східними єдиноборствами і написання Лесею для менших братів та сестер підручника зі східної історії.

 Так як Леся Українка вічно жива у людських серцях, матеріали виставки акцентують увагу на пам'ятних місцях, де побувала письменниця, де залишила по собі світлі спогади. Нині тут відкриті меморіальні музеї, зокрема у Новоград-Волинському, Колодяжному, Києві, Сурамі. Пам'ятна стела Лесі Українки прикрашає Александрійську бібліотеку в Єгипті. Величний образ доньки України увіковічений у живописі та скульптурі відомих українських та зарубіжних митців, створено багато серій ілюстрацій за творами вічно живої Лесі.

Інформацію надано бібліотекою ЦДПУ
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись