• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Кришталь моєї мови дорогої

Кришталь моєї мови дорогої

До Міжнародного дня рідної мови в читальному залі філологічних дисциплін з 19 лютого розгорнута книжкова виставка, яка висвітлює питання мовної ситуації в українських реаліях. 21 лютого – свято унікальне. Винятковість його в тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об'єднала спільна історична доля в єдиний моноліт – народ. Це свято є заповітним скарбом для кожного народу. Кожний народ – це своя неповторна культура, історія, традиції, спосіб життя. І, насамперед, мова.

Рідна мова – першооснова і першоджерело кожної людини. Рубрика виставки «Рідна мова – українська» окреслює сучасний стан української мови, її роль у формуванні сучасного двомовного соціуму України. Вишукана в розмові інтелектуалів, строга і регламентована в діловодстві, легка й гнучка в бесіді друзів, образно багата, лексично наповнена в літературних творах, дотепна, іскриста. Така вона – українська мова!

Мова кожного народу – неповторна і своя… Мови національних меншин України – мови, поширені серед населення України, крім державної мови (української) та мов корінних народів України (кримськотатарська, кримчацька, караїмська). Окрема рубрика експозиції знайомить читачів з мовами 130 національностей, які проживають в Україні і є носіями 79 мов. Мовна палітра України переливається всіма барвами національних культур.

Загалом матеріали виставки складають законодавчі документи про мову, монографії відомих науковців в галузі мови та мовної політики, словники української мови та мов національних меншин.

Мета виставки – зацікавити читача різноголоссям мов на теренах України, яке є запорукою гармонійного розвитку особистості, суспільства та держави!

Виставка адресована найширшому колу читачів, зацікавлених сутнісними ознаками рідної мови, її зв’язком з національно-мовною свідомістю громадян України.

Структура виставки:
рідна мова – українська;
мови національних меншин України.

Інформацію надано бібліотекою ЦДПУ
Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись