• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Електронні ресурси на допомогу науковцям

Як перевірити журнал на предмет присутності в міжнародних наукометричних БД Web of Science чи Scopus?

У сучасному світі наукової комунікації престижно мати публікації в журналах, які індексуються в міжнародних наукометричних базах, зокрема таких як Scopus та Web of Science. У журналах надано списки БД, в яких індексується журнал, однак ця інформація не завжди достовірна. Наприклад, індексація в Google Scholar відбувається автоматично й безкоштовно та не потребує додаткового включення журналу до цієї системи, тому можна без перевірки довіряти цій інформації. У базах Scopus чи Web of Science журнал спочатку повинен пройти перевірку Експертної ради, а вже експерти системи оцінюють кожен пропонований журнал відповідно до критеріїв і приймають рішення щодо підтвердження/відхилення журналу до бази. Тому не кожен журнал проходить таку експертизу. Перевірити включення журналу в зазначених раніше базах зможете, керуючись рекомендаціями в даній публікації.

Web of Science

Інформацію про журнали, що індексуються в Web of Science (WoS), можна знайти в списку журналів Master Journal List  у минулому компанії Thomson Reuters, а з листопада 2016 р. Clarivate Analytics. Здійснити пошук можна за ISSN журналу, за словом з заголовка журналу, за назвою журналу. Для цього потрібно:

  1. Обрати вид пошуку;
  2. Ввести пошуковий запит;
  3. Натиснути "SEARCH".

 

WoS

 

Якщо журнал індексується в WoS, то система видасть інформацію про журнал, а саме заголовок, періодичність, ISSN, адресу видавництва та БД WoS, в яку включено цей журнал.

WoS jurnal

Також на сторінці Master Journal List можна знайти інформацію про журнали, обравши відповідну базу даних WoS, а далі:

  • здійснити пошук за заголовком або ISSN;
  • переглянути список журналів;
  • переглянути список журналів, охоплених певною категорією;
  • переглянути список журналів, які змінили назву.

WoS jurnal

 

Scopus

Інформацію про журнали, що індексуються в Scopus компанії Elsevier, можна знайти на сайті Scopus Preview. На цій сторінці є можливість:

  • завантажити повний список джерел Scopus в xls форматі;
  • здійснити пошук за назвою, ISSN, видавництвом;
  • переглянути джерела за галузями знань чи алфавітом.

Щоб здійснити пошук журналу, потрібно:

  1. Обрати вид пошуку;
  2. Ввести пошуковий запит;
  3. Натиснути на лупу.

scopus

У наукометричній базі Scopus дізнаєтесь більше інформації про журнал. Окрім заголовку, ISSN, видавництва, галузі знань, також можна дізнатись: з якого року індексується в Scopus, показник цитування CiteScore по рокам - характеризує середню кількість цитат, отриманих кожним документом, який опубліковано в періодичному виданні; Рейтинг SCImago Journal Rank (SJR) - оцінює кількість цитат, які отримані з публікацій; Рейтинг за джерелами рівня цитування статті (SNIP) - характеризує кількість фактично отриманих цитат у співвідношенні до очікуваної кількості для галузей знань серії публікацій; показник цитування поточного року CiteScoreTracker, який оновлюється кожен місяць до наступного розрахунку CiteScore.

Scopus jurnal

Також є можливість переглянути показники і рейтинги у вигляді діаграм і таблиць у порівнянні з попередніми роками.


Рекомендації: здійснюйте пошук за ISSN журналу, а не за назвою, це зменшить ймовірність помилок.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись