pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Зустріч з губернатором

9 жовтня 2013 року до нашого університету завітав голова Кіровоградської обласної державної адміністрації А. І. Ніколаєнко. На зустріч прийшло майже півтори сотні студентів з різних факультетів, у тому числі і від факультету педагогіки та психології. Всі вони були окрилені бажанням не лише послухати лекцію губернатора, а й з’ясувати хвилюючі питання.

Лекцію відвідав доктор філологічних наук, професор, ректор нашого університету О. А. Семенюк. Олег Анатолійович звернувся до студентів із закликом до активної навчальної та суспільної діяльності, докласти зусиль до оволодіння системою фундаментальних професійних знань та не залишатися осторонь у вирішенні важливих питань для міста та області.

Лекція губернатора була присвячена проблемі новітніх методів у навчанні. Свої міркування голова облдержадміністрації назвав трендами. Одним з таких трендів стала вимога ревізії методів навчання у педагогічному університеті. Пояснити це можна необхідністю перегляду стереотипів навчального процесу та упровадженням інноваційних технологій заради підвищення якості навчання у вищій школі. Сама пропозиція ревізії методів виступає значним крокуванням до нових досягнень у професійній підготовці майбутнього вчителя. У процесі читання лекції губернатор наводив цікаві приклади з життя, жартував, що «серед студентства і сам запалився їхнім настроєм». Наступним трендом губернатор назвав створення портфоліо як портфеля (ділового, загального, оцінного) для  накопичення навчальних досягнень студентів. Як сказав лектор: «Ставлячи оцінку потрібно враховувати все! Коли ви звертаєтесь до лікаря, він, вимірявши температуру, відразу ставить діагноз?!»

Інший тренд – необхідність вчитися все життя. Одним із аспектів «Школи майбутнього» є створення клубів – об’єднання сімей, які будуть покликані ділитися досвідом. Губернатор планує і пропонує підтримати ініціативу закладати нові стандарти, орієнтовані на курс «Школа майбутнього». Згадав Андрій Іванович конференцію на честь 95-річчя В.О.Сухомлинського, яка вразила його цьогорічною масштабністю.

Серед питань, які цікавили студентів, стали питання проведення транспортної реформи, отруєння бездомних собак та інші. Андрій Іванович описав проблеми у транспортній сфері та запевнив слухачів в успішному її вирішенні. Щодо випадку з отруєнням «тварин-безхатченків», то винні уже покарані та з професійних міркувань інформація не підлягає розголошенню.

Актуальні питання зустрічі.

- Яка роль вчителя у «Школі майбутнього»

Губернатор: Вчитель буде підказувати засоби, далі справа за новітніми технологіями.

- Як збирається адміністрація співпрацювати із студентством?

Губернатор: Ми створюємо студентські майданчики, різного роду об’єднання. Запрошуємо всіх бажаючих приєднуватися до «Креативного міста».

- Чому ми не беремо досвід зарубіжних країн?

Губернатор: В Європі є чого вчитись, але є чого боятись. Якщо є бажання йти до європейського досвіду, то потрібно вивчити всі помилки, з метою їх уникнення нашою країною.

- Чого б ви хотіли, якби були студентом?

Губернатор: Я хотів запропонувати обмін студентами. Але цей обмін мав би на меті не лише навчання, а й знайомство з культурою, традиціями країни. Поки молодий – треба побачити світ.

- Що робиться для популяризації туризму в області?

Губернатор: Ми залучаємо інвесторів, однак туризм поки що не розглядається як серйозна інвестиційна категорія.

Зустріч закінчувалася… Губернатор побажав нам успіхів! Студенти подякували Андрію Івановичу за таку змістовну лекцію, яка багато чого прояснила … Важливо, коли тебе цінують, коли твою думку враховують!...

Підготувала студентка II курсу  Вох Анастасія