pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Про психологічне консультування

Задача консультанта – допомогти клієнтові  виявити своє істинне «Я» і знайти в собі мужність стати цим «Я».

Р.Мей

 Одним з основних напрямків роботи практичного психолога є психологічне консультування. Студенти факультету педагогіки та психології мають можливість ознайомитись з основами психологічного консультування на третьому курсі. Практичні роботи проходять в режимі «клієнт-консультант», що дозволяє студентам отримати перший досвід практичної діяльності.

Своїми враженнями поділилися майбутні практичні психологи та соціальні педагоги:

Глоба К., 36 гр. Людина не завжди може впоратися зі своїми життєвими проблемами. Можна зробити таке порівняння: людина потрапляє до лабіринту, котрий досить заплутаний, і з нього важко вибратись, але необхідно. Консультант у цьому випадку виступає справжньою ниткою Аріадни, яка направляє людину на вірний шлях.

Кришко Н., 38 гр. «Людина з вулиці», що звертається до психолога за допомогою, особливо в нашій країні, де далеко не кожен уявляє собі, що таке психологія в принципі, не завжди розуміє, якого саме плану допомога йому потрібна і в якій формі вона може бути надана. Часто очікування клієнтів неадекватні, не відповідають реальності життя і логіці взаємин. У зв’язку з цим часто перше, що доводиться робити з клієнтом, - це пояснювати, в чому він може очікувати психологічної допомоги і якої. В такій ситуації психологічне консультування часто слугує своєрідною сходинкою, першим кроком до більш тривалої і глибинної психотерапевтичної роботи.

Шапошнікова Н., 36 гр. Знаєте, власне для мене, психологічне консультування – це крок до самого себе. Цей процес можна порівнювати зі сповіддю, після якої стає легше жити. Пол Бреннер стверджував, що психологічне консультування дає шанс щохвилини заново відкрити себе. Я неодноразово була на прийомі у психолога. І це дало мені зрозуміти, що треба приймати життя таким, як воно є, реальним і, водночас, повним різних ресурсів. А також у мене виробилося вміння сприймати ситуацію невдачі як крок до досвіду – це допомагає залишатися на шляху розвитку, на шляху життя.

Зозуля В., 38 гр. Основою консультування є «консультативна взаємодія» між клієнтом і консультантом. Важка, а інколи й тривала робота… Швидких рішень не буває – адже ми живемо із проблемами тижнями, місяцями, роками, то ж чи можна чекати, що ми зможемо їх вирішити за одну мить, або ж що хтось їх вирішить за нас?

Ніколаєва А., 38 гр. Базовий закон психологічної допомоги: для людини важливо не те, що з нею відбувається, а те, як вона до цього ставиться. Консультант може допомогти направити думки клієнта в те русло, з якого йому буде якнайкраще досягти бажаного результату. Для мене консультування – це як відкриття для себе чогось нового, що допомагає бачити багатогранність та яскравість нашого життя. Вчасна психологічна допомога може змінити життя на краще!».

Таран К., 36 гр. Сьогодні такі часи, що не кожна людина знайде з ким просто виговоритися, адже люди живуть тільки у своїх проблемах і зовсім не цікавляться іншими. Поки так буде тривати, робота консультанта буде актуальною. Тому я вважаю, що без хліба я не залишуся і свої обов’язки готова виконувати свідомо, відповідально та з завзятістю. Звісно ж, це робота не легка, але я вважаю, що можу їй повністю присвятити своє життя.

Каганюк В., 55 гр. Як працює психолог-консультант? А ви чули колись мелодію органу? З першим звуком ти поринаєш у дивний світ чогось не природного, неземного, перехоплює дух… Здається, вона лине з тебе самого, незвідані раніше глибина, піднесеність, а далі, насолоджуючись кожним звуком, поринаєш у роздуми… Роботу консультанта я порівняла б з грою на цьому старовинному музичному інструменті. Адже від його майстерності буде залежати ось ця чарівна музика людської душі. Різниця лише в тому, що музикант працює з інструментом, а консультант – з людиною. Один невірний погляд, жест, рух, поза і, навіть, подих може зламати почате. Неабияку майстерність повинен мати психолог, бути справжнім майстром своєї справи, бо витонченішої і відповідальнішої роботи, ніж у нього, мабуть, у світі більше немає.

Гнучих А., 55 гр. Внутрішній аналіз або Нарада в мені.

Консультант: Чим я зможу допомогти клієнту?

Розум: Ти можеш допомогти йому, показавши способи, як він може допомогти собі самому!

Консультант: Що мені допоможе в моїй діяльності?

Досвід: Я завжди стану тобі в пригоді. Орієнтуйся на мене, але шукай нові шляхи. Тому що кожна людина неповторна, унікальними є і людські проблеми.

Консультант: А якщо клієнт буде викликати в мені негативні емоції?

Емоції: Консультант повинен володіти високим рівнем емпатії, вміти приймати норми і цінності людини. Приймаючи цінності і норми людини, він приймає саму людину. Хоча консультант теж людина, і не всі йому можуть подобатись.

Демешкевич М., 55 гр. У відчаї, надії вже нема…

Навколо згущуються тіні.

Здається, що, людино, ти – одна, а навколо гнітюча тьма…

Не бійся! Поряд буду! Разом із тобою всі проблеми переборемо.

Надійся! Годі суму дозволяти тягнути себе на дно.

Розкажеш – почую.

Заплачеш – підтримаю.

Мовчиш – зрозумію.

Кричиш – зачекаю.

Разом із тобою всі проблеми подолаємо!

Матеріали підготувала викладач кафедри практичної психології  Близнюкова О. М.