pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Андріївські вечорниці на факультеті педагогіки та психології

В одне із найбільших зимових свят, Андріївські вечорниці, студенти факультету педагогіки та психології влаштували у гуртожитку № 1 університету за українським звичаєм.

Свято, яке відзначається на честь апостола Андрія Первозданного, покровителя Української церкви та Києва, зібрало разом студентів від першого до четвертого курсів. Дівчата та хлопці у вишитих українських сорочках, викладачі Горська О. О., Фадєєва Т. О., Шарапова Т. А. у керсетках та кептариках зібралися за святковим столом з українськими стравами: варениками з картоплею, варениками з сиром, печеною картоплею, паляницею, узваром, горіхами . . .

Ведучі вечорниць, студенти групи № 31 Кафтан Тетяна та Тяпкіна Юлія, розпочали з розповіді про історію та традиції Андріївських вечорниць. Дівчата сіли до столу та почалися ворожіння: запалювання свічок, «Скринька імен», «На долю». Після гадання господиня вечорниць запросила хлопців і розпочалися жартівливі перегукування та випробовування для хлопців: плетіння кіс дівчатам, танок з ложками, одягання намиста на дівчину тощо.

Після спільної вечері господиня принесла запашну Калиту, прикрашену калиною, та підвісила її до сволоки червоною стрічкою. Це була найзахоплююча частина вечорниць, коли хлопці повинні були підскочити та вкусити Калиту. Зробити це було непросто, оскільки Калита весь час «підстрибувала», а за кожну невдалу спробу хлопця «обмазували сажею».

Наступний вид розваг – співання українських пісень під акомпанемент рубеля, стукоту ложок та захоплюючі українські танці.

На завершення Андріївських вечорниць відбулося пам’ятне фотографування студентів та викладачів на добру згадку про цікавий та захоплюючий захід.

Матеріали підготувала доцент кафедри методик дошкільної та початкової освіти Фадєєва Т.О.