pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Конкурс знавців педагогіки

4 грудня 2012 року для студентів 26 групи напряму підготовки «соціальна педагогіка» було проведено підсумкове семінарсько-практичне заняття із педагогіки у вигляді конкурсу. Викладач – кандидат педагогічних наук, професор кафедри соціальної педагогіки та психології Омельяненко Світлана Віталіївна.

Призначення проведення конкурсу «Знавців педагогіки» полягало у повторенні основних положень загальної педагогіки, вдосконаленні умінь застосування набутих знань у практичній діяльності; у розвитку кмітливості, гнучкості мислення студентів; формуванні відповідальності та уміння працювати в групі.

Як стимул діяльності конкурсантів перед проведенням конкурсу було оголошено про додаткові бали переможцям, капітанам команд та найактивнішим учасникам.

Конкурс складався із шести різноманітних завдань, серед яких «Привітання команд», «Ми знаємо принципи системи освіти / національного виховання / навчання», «Ми уважно читаємо педагогічні твори», «Ми вміємо складне зробити простим», «Ми рекламуємо інтерактивні методи навчання», «Ми вміємо розповідати».

Оскільки конкурс командний, було заздалегідь визначено 3 групи.

Перший конкурс – представлення команд, дозволив познайомитися із капітанами, назвами команд та емблемами. Конкурсанти обрали доволі креативні назви: «Омельянчики», «Бемс» та «Веселка», обрунтувавши їх походження.

Другий конкурс «Ми знаємо принципи системи освіти / національного виховання / навчання» передбачав вияв теоретичних знань. Кожна правильна відповідь представників команд дозволяла зробити крок вперед та оцінювалася у 1 бал.

Третій конкурс «Ми уважно читаємо педагогічні твори» полягав у ознайомленні із фрагментом із творів та правильній назві твору та автора.

Четвертий конкурс «Ми вміємо складне зробити простим» передбачав постановку запитань від імені дитини та, після обговорення, раціональної відповіді на поставлене запитання.

П’ятий конкурс «Ми рекламуємо інтерактивні методи навчання», полягав у презентації одного інтерактивного методу навчання. Студенти намалювали та представили такі методи, як «Карусель», «Мікрофон» та «Школу Монтессорі».

В межах шостого конкурсу «Ми вміємо розповідати» конкурсантам було запропоновано опорні слова, поєднані певною тематикою, які треба об’єднати у зв’язну розповідь.

У складі журі виступили викладачі кафедри соціальної педагогіки та психології Руденко Ю.Ю. та Доннік М.С.

Початок і завершення конкурсу супроводжувалися рядками, що відображали побажання на успішну діяльність та подальше студентське життя, написані Р. Рождественським та М. Рильським.

За результатами конкурсу, переможцями стали всі три команди, отримавши по 45 балів за шість конкурсів.

Студенти залишилися задоволені запропонованими конкурсними завданнями та результатами конкурсу.

Матеріали підготувала старший викладач кафедри соціальної педагогіки та психології Доннік М.С.