pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Запрошуємо на виставку робіт студентів та викладачів кафедри мистецької освіти

Запрошуємо на виставку робіт студентів та викладачів кафедри мистецької освіти

27 жовтня у відділі мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки Д.І.Чижевського відбулося відкриття виставки художньої кераміки «КерамоРИТМИ». На пропонованій глядачеві виставці представлено колективні і авторські роботи студентів-художників та старшого викладача кафедри мистецької освіти Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Лариси Кулініч, а також короткі відео, які унаочнюють процес виконання творчих керамічних робіт та розкривають окремі нюанси образної мови художніх творів. Художня кераміка представлена у панно, декоративній скульптурі та композиціях, у зразках предметного дизайну.

Мистецтво кераміки має витоки з декоративного мистецтва і продовжує належати до нього за способом і формою художньої мови, проте тематика, зміст та образність сучасної кераміки помітно розширилися. Умовно можна виокремити три напрямки розвитку сучасної української кераміки. Один з таких напрямків – це продовження або розвиток, інтерпретація народного гончарства та кераміки. На виставці цей напрямок представлено роботами Олександри Шаповал «Рушникова геометрія», Вікторії Жовтобрюх «Декоративний мотив», та роботи, які інтерпретують декоративні принципи мистецтва давніх культур, що вплинули на розвиток українського мистецтва. Інший напрямок – це художня кераміка, що поєднує в собі як суто декоративне, так і утилітарне призначення. Такими об’єктами є зразки предметного дизайну. І третій самостійний напрямок розвитку – це АRTкераміка, яка виражає задум, ідею художника, призначена для експозиції у виставковому середовищі і не має утилітарної функції. На виставці такими є роботи Діани Тосіч «Мандри», Вікторії Запорожець «Маракотова безодня», та творчі роботи Лариси Кулініч. Окреме, чільне місце на виставці посідають ритмічно впорядковані, модульні композиції. Художня сутність таких робіт полягає у розробці певних універсальних елементів-модулів, які укладаються в різних комбінаціях, утворюючи при цьому нескінченну варіативність композицій. Наочно ілюструють цей дизайнерський композиційний принцип панно за рослинними та зооморфними мотивами, а також об’ємно просторові композиції, представлені на виставці.

Таким чином на виставці роботи тематично охоплюють різні напрямки: від інтерпретації історичних стилів до сучасної образної пластики.

Запрошуємо до виставкової зали відділу мистецтв Обласної універсальної наукової бібліотеки Д.І.Чижевського та бажаємо приємного перегляду!