pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Професор кафедри мистецької освіти прийняла участь в обговоренні ОНП одеського університету

Професор кафедри мистецької освіти прийняла участь в обговоренні ОНП одеського університету

Професорка кафедри мистецької освіти Алла Растригіна 30 лютого 2024 р. виступила в якості стейкхолдера на заключному обговоренні  експертами НАЗЯВО освітньо-наукової програми «Мистецька педагогіка вищої освіти» кафедри музичного мистецтва та хореографії Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського.

Вона розповіла про плідну багаторічну співпрацю між кафедрами на науковому та виконавському рівнях через постійну участь одеських колег у щорічній Міжнародній науково-практичній конференції «Мистецький освітній простір у контексті реалізації сучасної парадигми освіти», котра щорічно проводиться у ЦДУ ім. В. Винниченка, результати якої оприлюднюються науковому журналі ЦДУ «Наукові записки» та про участь студентів і аспірантів університету Ушинського у фахових міжнародних конкурсах, що також щорічно відбуваються в нашому універі у межах Міжнародної студентської науково-практичної конференції, а також зазначила, що співпрацює з одеськими колегами в якості опонента як у постійній спецраді, так і в одноразових спецрадах ун-ту Ушинського по захисту дисертацій зі здобувачами наукового ступеня «доктор філософії» за спеціальністю 014 Середня освіта «Музичне мистецтво», за проблемами, пов’язаними з підготовкою майбутніх вчителів муз. мистецтва.

Професор А. Растригіна наголосила на цінності співпраці з одеськими колегами у межах обговорення ОНП "Мистецька педагогіка вищої освіти", гарантом якої є завідувачка кафедри музичної освіти і хореографії, професор Олена Реброва, з точки зору набуття необхідного досвіду для гарантів освіти. Зокрема це стосувалося участі у міжвузівських методологічних семінарах з міжнародною активністю, де розглядалися питання якості вищої освіти, освітньо-наукові та освітньо-професійні програми та проведення нею в якості гостьового лектора лекції англійською мовою авторського курсу "Педагогіка свободи". Під час обговорення лекції з проф. О.Ребровою та аспірантами 1 й 2 року навчання університету Ушинського, було прийнято рішення про введення на рівні освітнього компоненту (ОК6) Педагогічна компаративістика вищої мистецької освіти, запропонованої проф. Растригіною теми, з метою застосування  концептуальних положень Педагогіки свободи в якості теоретико-методологічних основ у наукових розвідках аспірантів, що стосуються підготовки майбутніх педагогів-музикантів до реалізації у професійній діяльності положень НУШ.

А. Растригіна запевнила експертну комісію НАЗЯВО, що ОНП «Мистецька педагогіка вищої освіти», розроблена командою професіоналів, що працюють під керівництвом проф. О. Ребрової повністю відповідають вимогам щодо освітніх програм такого рівня, є зразком для наслідування й заслуговує на її реалізацію не тільки в уніерситеті Ушинського, а й у системі вітчизняної мистецько-педагогічної освіти в цілому.