pedfak_logo

Факультет педагогіки, психології та мистецтв

Профорієнтаційний захід кафедри мистецької освіти

Профорієнтаційний захід кафедри мистецької освіти

8 грудня 2023 р. в музичній школі імені Ю.С. Мейтуса відбувся профорієнтаційний захід, проведений силами викладачів та студентів кафедри мистецької освіти. Його метою було ознайомлення глядачів з особливостями підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва, зокрема, розвитком акторських компетенцій.

Груповий проєкт (музична казка за мотивами опери Є. Карпенка на лібрето Сергія Дяченка «Срібна дівчинка) був підготовлений в рамках дисципліни «Художньо-сценічна культура» магістрами гр. ММ22М (викладач та художній керівник проєкту – к.п.н., ст. викл. Ж. В. Колоскова, конц. – Л. С. Говор) та бакалаврами гр. ММ20Б, ММ22Б, АН23Б.

Глядачами проєкту стали учні музичної школи та учасники хорового гуртка КЗ «Ліцей «Нова українська школа» Кропивницької міської ради. Вони із зацікавленням спостерігали за розвитком сюжету казки й емоційно реагували на дії акторів. Дуже сподобалась учням ніжна, витончена Річенька, в ролі якої була учасниця хореографічного гуртка А. Каміна (кер. – студентка 2 курсу спеціальності 023 Хореографія Л. Ніколенко), феєричний Зайчик (О. Бакума) та Вовк-розбишака (А. Гребенчуков). Вражали своїми костюмами та виконанням бойові Оси (С. Радов, А. Зінченко, І. Підхлібний), заворожували своїм співом Срібна Дівчинка (А. Усік) та Зірниця (А. Матуляк). Того ж дня музичну казку було поставлено й на сцені актової зали нашої альма матер, де була можливість зробити виставу більш видовищною за рахунок оформлення задника студентками гр. МР21Б – С. Тимошенко, А. Нечепурною, І. Юдіною, О. Шлапак та декорування сцени рослинністю, деревами, квітами, виготовленими студентками гр. ММ22М Д. Горієнко та Н. Горай. Саму виставу доповнила участь танцівниць хореографічного гуртка під керівництвом Л. Ніколенко, які сприяли динамізації розгортання сюжету. Спільна участь в проєкті представників всіх спеціальностей кафедри мистецької освіти стала наявним підтвердженням злагодженої роботи викладачів означеного підрозділу (Ю. М. Малежик, Є. С. Похиленко, Ж. В. Колоскова), що навіяло спогади про сумісні постановки мюзиклів викладачами і студентами мистецького факультету в минулому.

Слід також визначити й доречність невеличкого концерту, який відбувся на сцені актової зали перед виставою й налаштував глядачів на сприймання видовища. Його учасниками стали А. Зінченко (викл. – доц. І.Л. Шевченко) та М. Циганок (викл. – С. О. Сметана), А. Кононенко (викл. – доц. С.В. Кулікова), дует у складі А. Матуляк та А. Усік, М. Заставнюк (викл. – народний артист України С.П. Дьомін), а також К. Царенко. Зважаючи на початок зимових свят, музичні дарунки від співаків та інструменталістів з вдячністю були сприйняті глядачами. Останнім акордом заходу став виступ студентського хорового колективу під керівництвом доц. М.П. Назаренко, які привітали присутніх колядкою «Будьте здорові).

Ж. Колоскова, к.п.н., доц., старший викладач кафедри музичної освіти.