• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Соціально-економічний захист

Пріоритетним напрямком роботи профкому у 2023 році був захист соціальних і економічних прав та інтересів членів профспілки.

Протягом року на засіданнях профкому були заслухані питання пов’язані з:

  • плануванням і розробкою механізму розрахунку та забезпеченням навантаження науково-педагогічних працівників на 2023-2024 навчальний рік (квітень, травень, серпень, листопад);
  • планування ефективних заходів проведення профорієнтаційної роботи (травень, червень);
  • дотриманням Колективного договору щодо забезпечення умов роботи, нормуванням та оплатою праці науково-педагогічних працівників, працівників адміністративно-допоміжного та адміністративно-обслуговуючого відділів (квітень, серпень, вересень);
  • дотриманням Колективного договору з виплати відпускних та надання матеріальної допомоги на оздоровлення; виплат надбавок, доплат та премій (червень, жовтень, грудень);
  • розробкою пропозицій до Положення про організацію освітнього процесу в ЦДУ ім. В. Винниченка на 2023–2024 навчальний рік (червень, серпень).

6111

Ще з квітня, разом із запрошеним представником адміністрації – проректором з науково-педагогічної роботи І. А. Козир, почали обговорення щодо внесення змін до механізму розрахування ставок для науково-педагогічних працівників на 2023–2024 навчальний рік. На травневому засіданні профкому порушили питання щодо розробки формули справедливого розподілу навчального навантаження у 2023–2024 навчальному році між науково-педагогічними працівниками в межах кафедр. У серпні слухали питання про попередній розподіл навчального навантаження науково-педагогічним працівникам на 2023–2024 н.р. У листопаді – провели підсумковий аналіз нормування праці науково-педагогічних працівників. Зауважень і суттєвих порушень комісією виявлено не було, тому в постанові зазначили, що розподіл навантаження був здійснений відповідно до Колективного договору.

Оскільки навантаження науково-педагогічних працівників напряму залежить від кількості студентів, у травні на засідання профкому запросили завідувача відділу профорієнтації К. І. Панченка, який висвітлив проведену роботу університетом, у червні – щодо перспектив проведення вступної кампанії та забезпечення ставками науково-педагогічних працівників на 2023–2024 навчальний рік – проректора з науково-педагогічної роботи Козир І. А. До профорієнтаційної роботи долучився і профком, оскільки через ОКП змогли розповсюдити підготовлену відділом профорієнтації інформацію про різноманіття спеціальностей, які пропонуються для абітурієнтів, у територіальні профспілкові організації області.

Питанням дотримання норм Колективного договору щодо забезпечення умов, нормування й оплати праці працівників адміністративно-допоміжного та адміністративно-обслуговуючого відділів, нормування праці науково-педагогічних працівників були присвячені окремі питання на засіданнях профкому, у квітні, серпні та вересні, на які також були запрошені головний бухгалтер Ю. Ю. Суслова та проректор з науково-педагогічної роботи І. А. Козир.

Двічі – у червні та жовтні – головний бухгалтер Ю. Ю. Суслова інформувала профспілковий комітет про перспективи виплати відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення науково-педагогічним, педагогічним працівникам, адміністративно-допоміжному та адміністративно-обслуговуючому відділів, які в цьому році, як і в минулому, не вважаючи на фінансові обмеження пов’язані з воєнним станом у країні, були виплачені в повному обсязі.

7 result

У грудні – аналізували стан дотримання Колективного договору щодо нарахування та виплат надбавок, доплат, премій та матеріальної допомоги працівникам ЦДУ ім. В. Винниченка.

На жаль, у зв’язку з уведенням воєнного стану та обмеженням дії Колективного договору у воєнний період, уже другий рік не були здійснені оплати визначені в Колективному договорі щодо надання додаткових оплачуваних відпусток за ненормований робочий день та особливий характер праці.

У кінці року підняли питання про планування кошторису університету на 2024 рік та можливості відпрацювання механізму відрахувань коштів на культурно-масову, фізкультурну й оздоровчу роботу профспілки в розмірі 0,3 % фонду оплати праці, передбаченому чинним законодавством, які, на жаль, не здійснюються уже протягом декількох років.

Двічі – у червні та серпні – обговорювалися та вносилися пропозиції до Положення про організацію освітнього процесу в ЦДУ ім. В. Винниченка на 2023-2024 навчальний рік щодо нормування планування й обліку навчальної роботи, визначенні співвідношення кількості кредитів на вибіркові дисципліни залежно від терміну навчання. Відповідно до постанови засідання профспілкового комітету до адміністрації були передані підготовлені пропозиції, а узгоджувальною комісією враховані в оновленій редакції Положення.

Отже, профком постійно здійснює контроль за дотриманням вимог Колективного договору. Одержана інформація від членів профспілки, про можливі шляхи поліпшення соціально-економічних гарантій, обговорюється на засіданнях соціально-економічної комісії та профкому, враховується в пропозиціях щодо змін у чинних положеннях.

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись