15 грудня бібліотека пригощає гарячим чаєм
15 грудня щорічно у світі відзначають Міжнародний день чаю. Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано не мало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. І «День чаю» є чудова можливість згадати про них, тому для всіх, хто любить чай та цікавиться історією його виникнення і розповсюдження, виробництвом різних сортів чаю, традиціями чаювання в різних країнах, бібліотека Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка підготувала виставку книг «Чай — це маленький світ, що може поміститися в маленькій чашці». А також ми пригощаємо всіх читачів гарячим чаєм.Чекаємо на Вас 15 грудня у приміщенні бібліотеки. Приємного чаювання корисного читання!
Технологія виробництва чаю
Чай вирощується в основному в п’яти країнах – Китаї, Індії, Шрі-Ланці, Японії і Тайвані. Щоб уявити собі, яке значення має технологія виробництва чаю і її зміни для створення різноманітного чаю, слід мати на увазі одну важливу обставину: з одного й того ж самого свіжозібраного зеленого чайного листа на чайній фабриці можна отримати різні типи готового чаю - чорний, зелений, червоний і жовтий; розсипний, пресований або швидкорозчинний. Все залежатиме лише від того, яким операціям, якому технологічному процесу буде підданий на фабриці один і той самий чайний лист.
У загальних рисах сучасний технологічний процес виробництва чаю зводиться до наступних етапів:
-
Верхні листки і квітки збирають руками.
-
Зірвані листя залишають на добу підсохнути.
-
Листя прокочують між металевими валками, щоб перемішати ароматичні речовини усередині листа для кращого аромату.
-
Обкатане листя залишають на відкритому повітрі для окислення.
-
«Окислене» листя нагрівають, щоб припинити подальше окислення і видалити залишки вологи.
Знаєте, чим відрізняється виготовлення чорного чаю від зеленого?
Зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його колір до чорного і надають відповідний «чайний» смак.
Близько 75% чайного листя у світі перетворюються на чорний чай, решта 25% – в зелений.
Деякі сорти чорного і зеленого чаю проходять додаткову обробку – наприклад, додавання олії бергамоту (неїстівного цитрусового фрукта) та інші добавки.
Цікаве про чай
-
Як не дивно, гарячий чай має охолоджуючий ефект. Температура шкіри знижується на 1-2 °С усього через кілька хвилин після випитої чашки. А от від холодного чаю такого ефекту не чекайте!
-
В Європу чай потрапив на початку XVII століття. Тодішні медики відгукнулися про нього, як про засіб, що знижує температуру, підвищує життєвий тонус, розріджує кров і покращує пам'ять.
-
Найдорожчий чай був проданий в 2005 році на аукціоні в Гонконгу. Ціна за кілограм чаю «Та Хун Пао» досягла 685 тисяч доларів.
-
Чайний кущ - вічнозелена рослина, у висоту може досягати до 10 м, якщо буде рости в дикій місцевості.
-
Тривалість життя чайного куща може становити 100 і більше років, але період його використання для збору листя не більше 50 років.
-
Щодня в світі випивають три мільярди чашок чаю.
-
Чайний пакетик випадково винайшов у 1904 році американець Томас Салліван. Коли його бізнес з продажу чаю переживав важкі часи, дружина порадила йому, упаковувати чай, замість жерстяних банок в шовкові мішечки, тобто додати товару гарний зовнішній вигляд. Це дійсно спрацювало, лише трохи не так як припускала дружина Томаса. Покупці вирішили, що це новий спосіб заварювати чай, який відразу прижився.
-
Перша згадка про використання чаю відноситься до 4 століття нашої ери. Вчені при цьому вважають, що чай почали пити багато століть тому у Східній Азії. Там він використовувався у медичних цілях, у вигляді сушеного листя, з додаванням цибулі, м’яти, апельсина й імбиру. Заварювати чай окропом стали під час правління династії Мінг (14-17 століття). Таким чином, вживання чаю у сучасному сенсі почалося менше 700 років тому.
-
Всі сорти зеленого та чорного чаю робляться з рослиниCamellia Sinensis.