• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18
Етика в навчанні: як академічна доброчесність формує якісну освіту

Етика в навчанні: як академічна доброчесність формує якісну освіту

У ЦДУ імені Володимира Винниченка важливим є дотримання академічної доброчесності, яка є фундаментом високоякісної освіти й високого рівня наукових досліджень. Академічна доброчесність – це крок до формування професійної інтегритетності, яка визначатиме успіх подальшої кар'єри майбутніх фахівців і науковців.

 Упродовж першого семестру 2023–2024 н.р. на факультеті математики, природничих наук та технологій відбулася серія заходів, присвячених питанням академічної доброчесності. Бакалаври й магістранти спеціальності Професійна освіта (Цифрові технології) і їхні викладачі (в.о.завідувача кафедри математики та цифрових технологій, професорка Олена Трифонова, професор Микола Садовий, старший викладач Дмитро Соменко, доценти Олександр Щирбул та Андрій Ткачук) провели круглий стіл на тему «Корупція та способи запобігання. Академічна доброчесність як спосіб протидії корупції». Головною метою цього заходу було підвищити усвідомлення наслідків корупції у сфері освіти й активної участі в унеможливленні корупційних проявів. Під час дискусії учасники розглянули витоки корупції ще з часів Стародавнього Єгипту, обговорили різні виміри корупції в освіті, від плагіату та підробки академічних документів до несправедливих оцінок та купівлі оцінок, а також розглянули ролі студентів, викладачів та адміністрації в запобіганні корупції.

Студенти спеціальностей 014 Середня освіта (Математика) та 112 Статистика разом із викладачками кафедри математики та цифрових технологій (доцентками Наталією Войналович, Інною Ключник, Марією Луньовою та Вікторією Нічишиною) взяли участь у обговоренні «Що таке академічна доброчесність?», ознайомилися з метою й завданнями проєкту SAIUP, який впроваджено в Україні спільно з Міністерством освіти і науки України, узагальнили принципи академічної доброчесності, з’ясували, в чому полягають порушення академічної доброчесності та в яких випадках здобувачі освіти можуть бути притягнені до академічної відповідальності.

5  6

На кафедрі технологічної та професійної освіти було проведено семінар «Академічна доброчесність в ЗВО», де з доповідями виступили викладачі кафедри (в.о.завідувача кафедри технологічної та професійної освіти, доцентка Оксана Абрамова, доцент Андрій Ткачук, доцентка Ольга Пуляк) та здобувачі спеціальностей Середня освіта (Трудове навчання та технології) та Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості). Присутніх ознайомили з принципами академічної доброчесності, Положенням про академічну свободу та академічну доброчесність у ЦДУ ім. В. Винниченка, процедурою реалізації та контролю академічної доброчесності. Учасники семінару обговорили актуальні проблеми та отримали відповіді на запитання щодо доступних програм перевірки унікальності тексту, як досягати дотримання академічної доброчесності в дослідженнях.

На кафедрі природничих наук та методики їхнього навчання професорка Валентина Плющ та здобувачі освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОП Середня освіта (Природничі науки) Аліна Авраменко та Ярослав Козурак в дистанційному режимі опанували курс «Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів». Під час проведення факультетських заходів Валентина Плющ поділилася отриманими знаннями та навичками зі студентами спеціальностей 014 Середня освіта (Природничі науки), 014 Середня освіта (Хімія), 014 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини). Також студенти ознайомилися з університетським Положенням, обговорили питання академічної доброчесності, причини використання плагіату серед студентів, як підтримати академічну доброчесність дистанційного навчання, потребу кодексу честі в навчанні.

10

111

Студенти спеціальностей 051 Економіка, 073 Менеджмент, 076 Підприємництво та торгівля зустрілися з Людмилою Яременко, координаторкою напряму організації та здійснення моніторингових досліджень системи внутрішнього забезпечення якості освіти ЦДУ імені Володимира Винниченка. Захід відвідали в.о.завідувача кафедри менеджменту та підприємництва, професор Володимир Панченко та доцентки кафедри Оксана Буткевич, Яна Довгенко, Оксана Панченко. Проф. Панченко ознайомив студентів з принципами академічної доброчесності у навчанні й викладанні, випадками порушень академічної доброчесності та притягнення до відповідальності за недотримання їх. Викладачі кафедри наголошували на фактах, які є порушенням академічної доброчесності, ознайомили студентів із методами дослідження академічної доброчесності та якості освіти.

Наприкінці зустрічі доцентка Людмила Яременко розповіла про моніторинг освітньої діяльності в ЦДУ імені Володимира Винниченка. Вона наголосила, що за умови дотримання принципів академічної доброчесності опитування студентів може стати джерелом для взаємної довіри між студентами та викладачами, сприяти покращенню якості освіти в університеті.

12

Викладачі кафедри інформатики та інформаційних технологій (в.о.завідувача кафедри, доцентка Світлана Шлянчак, професорка Тетяна Фурсикова, викладачка Людмила Ганенко) взяли участь у вебінарах, організованих Науково-дослідним Інститутом Люблінського науково-технологічного парку, де обговорюються питання впровадження академічної доброчесності у ЗВО України, досвід Європейського Союзу в підготовці магістрів та здобувачів доктора філософії.

До змісту лекцій і практичних занять для студентів спеціальностей 014 Середня освіта (Інформатика), 122 Комп'ютерні науки, 126 Інформаційні системи та технології включено матеріали про академічну доброчесність. Наукові керівники наголошують на важливості дотримання етичних стандартів у підготовці курсових і кваліфікаційних робіт, необхідності правильного цитування джерел. Студентів навчають уникати плагіату й ефективно працювати над освітніми проєктами.

Під час проведення заходів серед присутніх виникали жваві дискусії, а завершувалися зустрічі позитивними настановами для всіх учасників щодо того, як кожен може сприяти створенню чесних та справедливих умов у освіті й запобігати проявам корупції.

Інформацію підготувала Ольга Рєзіна, заступниця декана з навчально-методичної роботи ФМПНТ

 

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись