• вул. Шевченка, 1, м. Кропивницький
  • (0522) 32-17-18

Профком

Заява учасників засідання Ради вищої школи та Ради молоді, яка працює та навчається, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Учасники засідання Рад вищої школи та молоді, яка працює та навчається, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України відзначають, що в країні нині здійснюються заходи для реформування системи вищої і фахової передвищої освіти, наукової роботи.

Верховною Радою України розглядається законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти», реєстраційний № 9600, норми якого спрямовані на звуження трудових прав науково-педагогічних і педагогічних працівників та посилення інтенсифікації їхньої праці.

Засоби масової інформації, соціальні мережі наповнені інформацією про наміри оптимізувати мережу закладів вищої освіти - їх об’єднання, злиття, перетворення; реформувати систему бюджетного фінансування вищої освіти, зокрема шляхом виділення коштів приватним університетам; зменшення державного замовлення, запровадження кредитування, грантів. Робляться посили на знищення такої ланки, як фахова передвища освіта. Звужуються гарантії та права наукових та науково-педагогічних працівників, зокрема на збереження заробітної плати, призваних на військову службу. Порушуються права студентів на отримання стипендії в розмірах, визначених законодавством. Звужується коло стипендіатів через недостатність стипендіального фонду.

Учасники засідання засуджують такі дії та закликають органи влади забезпечити дотримання гарантій, визначених Конституцією України, та норм Законів України щодо фінансового забезпечення трудових прав науково-педагогічних, педагогічних, інших працівників закладів освіти, здобувачів освіти.

Вимагаємо недопущення звуження гарантій, визначених Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», зокрема щодо фінансування галузі не менше 7% ВВП, оплати праці, визначеної ст. 61 закону «Про освіту»; забезпечення державного замовлення для підготовки молодших бакалаврів, бакалаврів не менш як 51% кількості випускників закладів загальної середньої освіти у поточному році; підготовки магістрів не менш як 50% кількості осіб, які у поточному році здобудуть ступінь бакалавра; докторів філософії не менш як 5% кількості осіб, які у поточному році здобудуть ступінь магістра; фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою в обсязі, необхідному для забезпечення на кожні 10 тисяч населення навчання не менше 180 студентів.

Вимагаємо прозорості та широкого залучення професіоналів, безпосередніх учасників освітнього процесу до розгляду питань реформування вищої та фахової передвищої освіти при напрацюванні відповідної нормативної бази.

Підтримці вітчизняної науки слугуватиме дотримання Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо застосовування державою фінансово-кредитних та податкових інструментів для створення економічно сприятливих умов для ефективного провадження наукової і науково-технічної діяльності, збільшення обсягу фінансування науки за рахунок усіх джерел до 3% ВВП - показника, визначеного Лісабонською стратегією Європейського Союзу.

Наголошуємо, що при реформуванні системи вищої та фахової передвищої освіти мають бути дотримані принципи, визначені Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», з тим, щоб забезпечити конституційні права громадян України на здобуття безоплатно вищої освіти у державних і комунальних закладах на конкурсній основі, що гарантовано статтею 53 Конституції України.

Лише реальне визнання освіти пріоритетною галуззю є основою економічного розвитку суспільства, створенням передумов для всебічної модернізації держави на європейських засадах.

20.12.2023

Image

Столітні традиції якісної освіти!

Підписатись